Έξαρση μηνιγγίτιδας στην Πάτρα: Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στην πόλη

Έξαρση μηνιγγίτιδας στην Πάτρα: Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στην πόλη

Έξαρση κρουσμάτων μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου στην Πάτρα – Συστάσεις από τον Οργανισμό

Το έτος 2023 η εμφάνιση της μηνιγγίτιδας αυξήθηκε σημαντικά, φθάνοντας σε προ-πανδημικά επίπεδα, και μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 12 κρούσματα σε όλη την Ελλάδα από τον ΕΟΔΥ. Ειδικότερα, τρία από αυτά αναφέρονται σε φοιτητές πανεπιστημιακών ιδρυμάτων στην Πάτρα και ανακοινώθηκαν στον ΕΟΔΥ μέχρι σήμερα, 11/1/2024.

Σύμφωνα με διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες, η εντοπισμός 3 κρουσμάτων μηνιγγίτιδας της ίδιας οροομάδας σε μια ομάδα (σχολείο, πανεπιστημιακό ίδρυμα, κλπ.) εντός τριών μηνών χαρακτηρίζεται ως έξαρση κρουσμάτων, με τη σύσταση να διευκρινίζεται η χορήγηση χημειοπροφύλαξης σε ευρύτερο φάσμα ατόμων από τους στενούς επαφές και επίκεντρος εμβολιασμός σε αυτούς. Από την πρώτη εμφάνιση κρούσματος, ο ΕΟΔΥ συνεργάζεται στενά με την 6η Υγειονομική Περιφέρεια, τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και τις αρμόδιες αρχές των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Έχουν αποσταλεί οδηγίες για την έρευνα των επαφών των κρουσμάτων και την άμεση χορήγηση χημειοπροφύλαξης.

Ο ΕΟΔΥ επισημαίνει τη μείζονα σημασία της έγκαιρης ανίχνευσης και αντιμετώπισης των κρουσμάτων μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου. Οι πολίτες, και ιδιαίτερα οι νέοι με κλινικά συμπτώματα που υποδηλώνουν τη νόσο (πυρετός και εξάνθημα), θα πρέπει να απευθυνθούν άμεσα σε γιατρό. Οι γιατροί, υπό υπόνοια μηνιγγίτιδας, πρέπει να παρέχουν άμεση αγωγή και να παραπέμπουν σε νοσοκομείο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ