Αφρικανική Σκόνη στην Ελλάδα: Νέο Δυνατό Κύμα Επικείται

Αφρικανική Σκόνη στην Ελλάδα: Νέο Δυνατό Κύμα Επικείται

Η Ελλάδα ετοιμάζεται να δεχτεί ένα νέο κύμα αφρικής σκόνης με την ξηρασία να κυριαρχεί στην ατμόσφαιρα και τις βροχοπτώσεις να συνοδεύονται από αυτό το φαινόμενο.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη, αναμένεται η είσοδος της αφρικής σκόνης στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Οι βοριάδες θα εξασθενήσουν σήμερα και αύριο αναμένεται η επανεμφάνισή τους, με την ξηρασία στην ατμόσφαιρα να παραμένει. Το νέο φαινόμενο θα συνοδεύεται από λασποβροχές, όπως αναφέρει ο ειδικός. Το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο Copernicus έχει εκδώσει προειδοποίηση για ένα επεισόδιο μεταφοράς σκόνης από τη Σαχάρα προς τη δυτική Ευρώπη από το Σάββατο, επισημαίνοντας τις αρνητικές επιδράσεις στην ποιότητα του αέρα.

Η μεταφορά σκόνης από τη Σαχάρα προς την Ευρώπη βρίσκεται σε εξέλιξη, προκαλώντας υψηλές συγκεντρώσεις PM10 σε περιοχές της Ιβηρικής Χερσονήσου, τη Γαλλία και τη Γερμανία. Το CAMS του Copernicus αναφέρει ότι οι συγκεντρώσεις αυτές αναμένεται να αυξηθούν λόγω των ευνοϊκών ατμοσφαιρικών συνθηκών. Τέτοια επεισόδια μεταφοράς σκόνης από τη Σαχάρα προς την Ευρώπη γίνονται πιο συχνά τα τελευταία χρόνια, πιθανότατα λόγω αλλαγών στα μοτίβα κυκλοφορίας της ατμόσφαιρας, σύμφωνα με ανακοίνωση του Copernicus.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ