112 αλλαγές: Νέες αρμοδιότητες στην Πολιτική Προστασία

112 αλλαγές: Νέες αρμοδιότητες στην Πολιτική Προστασία

Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας προτείνει νέες αλλαγές στον μηχανισμό πρόληψης και διαχείρισης κρίσεων που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή. Η κυβέρνηση προωθεί νομοσχέδιο στη Βουλή που προβλέπει την οργάνωση όλων των κρατικών υπηρεσιών για την αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων. Το νομοσχέδιο προβλέπει σαφείς αρμοδιότητες και λειτουργική συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών.

Ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, σχολιάζοντας την κατάσταση στα ρέματα της Αττικής λόγω της κακοκαιρίας, τόνισε την υποχρέωση του να προστατεύσει τους πολίτες από οποιοδήποτε καιρικό φαινόμενο. Η κυβέρνηση προτείνει τη δημιουργία εθνικού μητρώου προσβάσιμων μηχανημάτων και την ενίσχυση της χρήσης του αριθμού επείγοντος συναγερμού 112 για συντονισμό πολιτών και υπηρεσιών.

Αναβάθμιση του 112

Η χρήση του αριθμού επείγοντος συναγερμού 112 θα επιτρέπει πλέον την απαγόρευση της κυκλοφορίας, την αναστολή εκδηλώσεων, την απαγόρευση μετάβασης στην εργασία, την ανάκληση άδειων, την εντολή λειτουργίας μηχανημάτων, το κλείσιμο σχολείων και άλλα, σε περιπτώσεις που απαιτείται προστασία του κοινωνικού συνόλου. Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, η κλιματική κρίση που βιώνει ο πλανήτης, ιδίως η Μεσόγειος, απαιτεί συνεργασία και συντονισμό μεταξύ όλων των αρχών και οργανισμών που εμπλέκονται στο θέμα.

Το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας θα προτείνει ένα νομοσχέδιο που θα διευκρινίζει αρμοδιότητες και θα επιβάλλει στενή συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών. Συγκεκριμένα, θα επικεντρώνεται σε θέματα όπως οι αντιπυρικές ζώνες και η χρήση των δασών. Σύμφωνα με τον Υπουργό, οι αντιπυρικές ζώνες θα πρέπει να δημιουργηθούν, και τα δάση θα πρέπει να εκμεταλλευτούν σωστά, απαγορεύοντας την αταξία και την ανθρώπινη παρέμβαση. Επίσης, υπογράμμισε την ανάγκη έλεγχου του καθαρισμού των ιδιωτικών οικοπέδων από τους Δήμους και κατήγγειλε την εγκληματική συμπεριφορά όσων ερευνούν τα δάση κατά τη διάρκεια κινδύνων υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ