Ο Νετανιάχου απορρίπτει τις προϋποθέσεις της Χαμάς για την απελευθέρωση των ομήρων

Ο Νετανιάχου απορρίπτει τις προϋποθέσεις της Χαμάς για την απελευθέρωση των ομήρων

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσε ότι συζήτησε με τον Νετανιάχου δυνατές λύσεις για την δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, απέρριψε “κατηγορηματικά” τις προϋποθέσεις που είχε θέσει η Χαμάς για τη λήξη του πολέμου και την απελευθέρωση των ομήρων, μετά τη δημοσιοποίηση μιας έκθεσης της οργάνωσης για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. Ο ίδιος αναφέρει ότι “Απορρίπτω κατηγορηματικά τους όρους της συνθηκολόγησης της Χαμάς”. Παράλληλα, αντιμετωπίζει πιέσεις για την απελευθέρωση των υπόλοιπων 136 ομήρων, μετά τη λήξη της περιόδου κατάπαυσης του πυρός.

Ο Νετανιάχου υιοθετεί πιο σκληρή γραμμή, σε σχέση με το παρελθόν, σχετικά με το ζήτημα του παλαιστινιακού κράτους, δηλώνοντας ότι “δεν θα κάνει συμβιβασμούς όσον αφορά τον πλήρη ισραηλινό έλεγχο στον τομέα της ασφάλειας για όλα τα εδάφη δυτικά του ποταμού Ιορδάνη”.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέφρασε την προθυμία του για πιθανές λύσεις για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, με την πιθανότητα της αποστρατιωτικοποίησης. Ωστόσο, ο Νετανιάχου φαίνεται να απορρίπτει τις προτάσεις του, επιμένοντας στον έλεγχο της ασφάλειας από το Ισραήλ.

Ο ίδιος δηλώνει ότι αντιμετώπισε “διεθνείς και εσωτερικές πιέσεις” για να αλλάξει στάση, αλλά η επιμονή του ήταν αυτή που εμπόδισε την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους που θα αποτελούσε κίνδυνο για το Ισραήλ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ