Μπορέλ: Αν έχουν σκοτωθεί πολλοί στη Γάζα ας μειώσουν οι ΗΠΑ τα όπλα στο Ισραήλ

Μπορέλ: Αν έχουν σκοτωθεί πολλοί στη Γάζα ας μειώσουν οι ΗΠΑ τα όπλα στο Ισραήλ

Ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ πρότεινε σήμερα να μειώσουν οι ΗΠΑ την παροχή όπλων στο Ισραήλ, αν κρίνουν ότι έχουν σκοτωθεί πολλοί άνθρωποι από την παλαιστινιακή πλευρά. Αναφέροντας ότι “αν η διεθνής κοινότητα πιστεύει ότι πρόκειται για σφαγή, ότι πάρα πολλοί άνθρωποι σκοτώνονται, ίσως πρέπει να σκεφτούμε την παροχή όπλων”, υπογράμμισε την ανάγκη μείωσης των όπλων για την αποτροπή του τόσο μεγάλου αριθμού θανάτων. Επίσης, αποδοκίμασε την επιχείρηση αντιποίνων που διεξάγει το Ισραήλ εναντίον της Χαμάς, χαρακτηρίζοντας την “υπέρμετρη”.

Ο Μπορέλ επέκρινε επίσης την αδιαλλαξία του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, αναφέροντας ότι “θα εκκενώσουν” τους Παλαιστίνιους χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους τους αμάχους. Ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ εξέφρασε ανησυχίες για την κατάσταση στη Γάζα, αναφέροντας τον ανελέητο αριθμό νεκρών (28.340 σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς) και την υψηλή αναλογία αμάχων μεταξύ αυτών.

profile player 960x540 1 4

28.340 νεκροί στη Γάζα

Επισημάνεται επίσης ότι ένα εφετείο στην Ολλανδία διέταξε την αναστολή όλων των εξαγωγών εξαρτημάτων μαχητικών αεροσκαφών F-35 στο Ισραήλ λόγω ανησυχιών για παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου στις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα. Τέλος, αναφέρθηκε ότι ο πόλεμος έχει οδηγήσει στον εκτοπισμό πάνω από τους 2,3 εκατομμύρια κατοίκους της περιοχής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ