Χριστίνα Βραχάλη: Οι προκλήσεις και η πραγματικότητα των γυναικών στη δημοσιογραφία

Χριστίνα Βραχάλη: Οι προκλήσεις και η πραγματικότητα των γυναικών στη δημοσιογραφία

Η Χριστίνα Βραχάλη μίλησε ανοιχτά για τις μάχες που δίνουν οι γυναίκες στη δημοσιογραφία. Ο χώρος μένει ακόμα ανδροκρατούμενος, ιδίως στα αθλητικά. Πολλές φορές, η πατριαρχία βαραίνει τα πράγματα και δυσκολεύει την πορεία.

Προκλήσεις στον αθλητικό χώρο

Καλεσμένη στην εκπομπή «FEMALE» online, η γνωστή δημοσιογράφος θυμήθηκε δικές της εμπειρίες από τα πρώτα βήματα. Ένα περιστατικό με εφημερίδες που της πέταξαν χλευαστικά την έκανε να νιώσει την υποτίμηση βαθιά. Τώρα, μετά από χρόνια δουλειάς, βλέπει αλλαγές και περισσότερες γυναίκες να παίρνουν θέση στα αθλητικά.

«Είναι πολύ δύσκολος ο χώρος της δημοσιογραφίας. Γιατί ο χώρος μας εξακολουθεί να ανδροκρατείται, κυρίως το αθλητικό ρεπορτάζ. Και νομίζω ότι επειδή είμαστε μια κοινωνία που έχουμε βαθιά ριζωμένα ορισμένα πράγματα η πατριαρχία είναι βαθιά ριζωμένη. Θέλει πολλή δουλειά και χρόνο για να μπορέσει αυτό το πράγμα να βγει και να είναι οικεία μια γυναικεία φωνή στο να περιγράφει αγώνες ποδοσφαίρου, μπάσκετ ή οτιδήποτε άλλο, που τις περισσότερες φορές το κάνουν άντρες», είπε αρχικά η Χριστίνα Βραχάλη.

Τότε ήμουν νέα και φοιτήτρια ακόμα. Οι λίγες γυναίκες στα αθλητικά αντιμετώπιζαν χειρότερα. Σήμερα, η κατάσταση βελτιώνεται και φέρνει ελπίδα.

«Και παλιά ήταν ακόμη χειρότερο. Γιατί κι εμείς στο αθλητικό ήμασταν ελάχιστες κοπέλες. Τώρα πλέον ευτυχώς τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα και πολύ πιο αισιόδοξα. Δηλαδή, θυμάμαι το πιο υποτιμητικό που μου έχουνε κάνει, είναι που μου έχουν πάρει τις αθλητικές εφημερίδες μια φορά και μου τις έχουνε πετάξει πάνω στο τραπέζι και μου λένε «πάρε να ξεστραβωθείς». Τύπου «πάρε να διαβάσεις»», συνέχισε.

Απάντηση με πράξεις και λόγια

Εκείνη την εποχή, απάντησε με την ίδια τη δουλειά της. Ο ίδιος άντρας που την είχε υποτιμήσει, αργότερα την ήθελε στην ομάδα. Αυτό δείχνει πώς αλλάζουν οι απόψεις με τον χρόνο.

Σήμερα, η Βραχάλη μιλάει ανοιχτά για να βοηθήσει τις νεότερες. Με 23 χρόνια πείρας, βλέπει καθήκον να υπερασπίζεται τον χώρο. Δεν το κάνει για δόξα, αλλά για να ανοίξει δρόμους.

«Καλά προφανώς τώρα ήμουνα και πολύ νέα, κάπου ήμουνα και φοιτήτρια ακόμα. Απάντησα με τη δουλειά μου. Και μετά ο ίδιος άνθρωπος που μου πέταξε τις εφημερίδες, ήταν αυτός που έλεγε ότι εγώ στα αθλητικά θέλω τη Βραχάλη να βγαίνει», περιέγραψε.

Όταν έρχονται προσβολές, δεν σωπαίνει πια. Ναι, η πατριαρχία επιβιώνει, αλλά οι γυναίκες όπως αυτή την πολεμούν. Βοηθάει έτσι και τις επόμενες να μην μένουν πίσω.

«Πλέον απαντώ κανονικά. Και ξέρεις γιατί απαντώ; Όχι γιατί έχω σηκώσει ξέρω ‘γω μπαϊράκι ή το παίζω επαναστάτρια. Γιατί θεωρώ υποχρέωσή μου, μετά από τόσα χρόνια στη δουλειά, να κάνουμε λίγο το δρόμο των επόμενων γενιών πιο εύκολο. Αν εγώ λοιπόν μετά από 23 χρόνια δεν απαντήσω, είτε δημόσια είτε κατ’ ιδίαν, όταν εσύ με προσβάλεις, ή δεν βάλω εγώ κάποια πράγματα στη θέση τους, δεν μπορώ να περιμένω από ένα παιδί το οποίο θα βγει 20 χρονών και θα του συμπεριφερθούν κατ’ αυτόν τον τρόπο να απαντήσει», κατέληξε η δημοσιογράφος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ