Τάκης Μπαλτάκος: «Οι εγκληματίες είναι παντού οι ίδιοι – Θα αναβάλονται αγώνες μετά από ανακοινώσεις ομάδων»

Σε μια συνέντευξη που παραχώρησε ο Τάκης Μπαλτάκος, πρόεδρος της ΕΠΟ, αναφέρθηκε στην επίθεση που έλαβε χώρα στο περιθώριο του αγώνα βόλεϊ Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού, καθώς και στις εξελίξεις στην ελληνική διαιτησία.

Επίσης αναφέρθηκε σε προτεινόμενα μέτρα για την ασφάλεια των διαιτητών. Επιπλέον, αναφέρθηκε και στο θέμα της επαγγελματικής διαιτησίας, επισημαίνοντας το πρόβλημα με την εφαρμογή των κανονισμών της FIFA.

 

«Με αυτά που γίνονται πώς να είναι όλα καλά; Σε μεγάλο βαθμό η βία οφείλεται στα κακοποιά στοιχεία που έχουν παρεισφρήσει και στις παροτρύνσεις που παίρνουν από τις ανακοινώσεις των ΠΑΕ. Οι εγκληματίες που ήταν χθες στου Ρέντη είναι παντού οι ίδιοι, σε όλα τα αθλήματα. Και οι ομάδες και οι παράγοντες αλλά και οι οπαδοί είναι μέλη της κοινωνίας. Το μόνο που μπορεί να γίνει είναι η ακραία αυστηροποίηση των ποινών σε οτιδήποτε γίνεται. Τα μέτρα που ανακοίνωσα θα τα προτείνω στην Επιτροπή Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου και αυτοί θα πάρουν την απόφαση αν θα εφαρμοστούν.

Κάποια στιγμή οι διαιτητές πρέπει να αποζημιώνονται όταν τους καίνε το σπίτι ή το μαγαζί τους. Το σπίτι του Μπίκα δεν το έκαψε η ΕΠΟ, αλλά η ΕΠΟ πρέπει να καλύψει τα έξοδα γιατί οι διαιτητές ανήκουν στην ΕΠΟ. Οι διαιτητές πρέπει να πληρώσουν δικηγόρο όταν τους γίνεται μήνυση από τους παράγοντες και θα χρειαστεί να περάσουν το βράδυ στο αστυνομικό τμήμα.

Υπάρχουν περιπτώσεις που ομάδες όταν ανακοινώνονται οι διαιτητές για την αντίστοιχη αγωνιστική αντιδρούν και αγγίζουν τα όρια της γελοιότητας. Ο κόσμος όταν πάει στο γήπεδο έχει δει την ανακοίνωση και στρέφεται εναντίον του διαιτητή χωρίς να έχει προλάβει να κάνει κάτι. Γι΄ αυτό η ΚΕΔ θα αναιρεί τον διαιτητή και δεν θα γίνεται ο αγώνας και η διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματος θα βλέπει τι θα κάνει με την τύχη του αγώνα. Θα υπάρχει όμως δικλείδα. Δεν σημαίνει ότι με την κάθε ανακοίνωση ενός συλλόγου ότι δεν θα γίνεται ο αγώνας. Θα στείλουμε επιστολή στην FIFA/UEFA για να αυστηροποιήσουμε τις ποινές στις ομάδες στα μέσα του πρωταθλήματος.

Η ΕΠΟ δεν είναι αντίθετη με την επαγγελματική διαιτησία, αλλά δεν μπορούμε να το κάνουμε λόγω των κανονισμών της FIFA. Εμείς δεν έχουμε αντίρρηση, αλλά θέλει καιρό μπροστά για να γίνει κάτι τέτοιο στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον κανονισμό της FIFA σε όλες τις χώρες του κόσμου εκτός από την Αγγλία δεν επιτρέπεται η διαιτησία να είναι εκτός Ομοσπονδίας. Αυτό δεν μπορούμε να το αλλάξουμε.

Αν το κάνει αυτό η ΕΠΟ ή Κυβέρνηση την άλλη μέρα θα είναι στελέχη της FIFA στην Αθήνα. Όσον αφορά αυτά που είπε ο κ. Μπέος μετά τον αγώνα με τον ΠΑΟΚ θα δώσει στοιχεία στη δικαιοσύνη. Η μήνυση έχει το αντίβαρο της. Οι διαιτητές θα αμυνθούν. Μην ξεχνάμε ότι οι ομάδες δεν μπορούν να προσφύγουν στα Πολιτικά Δικαστήρια γιατί αν το κάνουν υποβιβάζονται αυτόματα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Τάκης Μπαλτάκος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ