Ο Παναθηναϊκός AKTOR πήρε το Κύπελλο Ελλάδας για δεύτερη χρονιά σερί, το 22ο στη συλλογή του, και το Σάββατο νίκησε τον Ολυμπιακό με 79-68 στον τελικό στο Ηράκλειο της Κρήτης. Οι πράσινοι έδειξαν πιο ολοκληρωμένο πρόσωπο, με τον Νάιτζελ Χέις-Ντέιβις να πετυχαίνει 15 πόντους και τον Νίκο Ρογκαβόπουλο 14. Το ματς κρίθηκε νωρίς, αφού ο Παναθηναϊκός έφτιαξε διαφορά που κράτησε μέχρι τέλους.
Η διαφορά φάνηκε από το δεύτερο δεκάλεπτο
Ξεκίνησε ισορροπημένα το παιχνίδι, με σκορ 17-17 μετά την πρώτη περίοδο, όπου ο Σάσα Βεζένκοφ έβαλε 12 πόντους για τον Ολυμπιακό. Αλλά στο β’ δεκάλεπτο οι πράσινοι πάτησαν γκάζι. Έκαναν σερί 28-12 και προηγήθηκαν με 19 πόντους στο μεγαλύτερο διάστημα, 75-56.
Ο Ολυμπιακός είχε τα χάλια του από τα τρίποντα, με μόλις 6/26 συνολικά. Ο Ταϊρίκ Τζόουνς έβαλε 12 πόντους παίζοντας όλο το δεύτερο ημίχρονο, ο Τόμας Γουόκαπ 11 με 9 ασίστ. Παρά τις προσπάθειες, δεν γύρισαν το ματς, ειδικά με τον Νίκολα Μιλουτίνοβ να παίζει τραυματίας και τον Βεζένκοφ να βγαίνει τελευταίο δεκάλεπτο λόγω πόνων στη μέση.
Επέστρεψε ο Τάιλερ Ντόρσεϊ στους ερυθρόλευκους μετά από δύο ματς απουσίας, ενώ εκτός έμειναν Άλεκ Πίτερς και Φρανκ Νιλικίνα. Στον Παναθηναϊκό δεν έπαιξαν Τι Τζέι Σορτς και Κένεθ Φαρίντ.
Πώς εξελίχθηκε ο τελικός βήμα-βήμα
Με τον Γιόναρ Χολμς να βάζει τα πρώτα καλάθια, ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε 12-6 στην αρχή. Ο Βεζένκοφ ισοφάρισε γρήγορα, βάζοντας 10 από τους πρώτους πόντους της ομάδας του. Το δεκάλεπτο τέλειωσε 17-17.
Στο β’ δεκάλεπτο μπήκαν οι λύσεις από παντού για τους πράσινους. Ο Χέις-Ντέιβις έβαλε έξι πόντους αμέσως, μετά ο Ντίνος Μήτογλου πέντε μαζεμένους και ο Κέντρικ Ναν άλλους πέντε. Κλειδώσανε 12-0 σερί για 33-19 στα 4:14.
Η ομάδα του Εργκίν Αταμάν έπαιζε γρήγορα, έβαζε καλάθια μέσα έξω, έπαιρνε ριμπάουντ. Ο Ρογκαβόπουλος πήρε τη σκυτάλη, με 10 από 12 πόντους για 45-28. Οι ερυθρόλευκοι είχαν 1/13 τρίποντα τότε, ενώ ο Παναθηναϊκός 5/10.
Μετά το ημίχρονο ο Γιώργος Μπαρτζώκας έβαλε τον Τζόουνς για ενέργεια κάτω. Φόρτωσε φάουλ τον Ρισόν Χολμς, άλλαξε λίγα πράγματα. Οι πράσινοι απάντησαν με Χέις-Ντέιβις και Ρογκαβόπουλο, φτάνοντας 59-41 στα 4:30 της Γ’ περιόδου.
Ο Μήτογλου συνέχισε ήσυχα τη δουλειά του, βάζοντας πόντους όπου χρειαζόταν. Ο Ολυμπιακός έμεινε άστοχος, 1/4 τρίποντα στη Γ’. Ο Ναν πήρε 4ο φάουλ, ο Βεζένκοφ έφυγε για αποδυτήρια με πρόβλημα, αλλά γύρισε στην Α’.
Στην τελευταία περίοδο ο Γουόκαπ πάλεψε οργανωτικά και σκοράροντας, μετά τον Τζόουνς με 10 πόντους. Ο Ισμάιλ Όσμαν έστειλε τη διαφορά στο 75-56. Οι ερυθρόλευκοι δεν τα παράτησαν, με Ντόρσεϊ και Κώστα Παπανικολάου να μειώνουν σε 75-62.
Μια βολή από τεχνική στον Όσμαν έκανε 75-63. Ο Παναθηναϊκός βρήκε τέσσερις πόντους από Τζέριαν Γκραντ για 79-63. Ο Εβάν Φουρνιέ έβαλε τρίποντο για 79-68, αλλά έχασε τις επόμενες για να μην μειώσει παραπάνω.
Τελικό 79-68, πανηγυρισμοί για τον Παναθηναϊκό με τους φιλάθλους. Τα δεκάλεπτα: 17-17, 29-45, 51-69, 68-79
Διαιτητές: Παπαπέτρου-Τσιμπούρης-Κατραχούρας
Ολυμπιακός (Μπαρτζώκας): Γουόκαπ 11 (1), Γουόρντ 5 (1), Μόρις, Βεζένκοφ 16, Παπανικολάου 3 (1), Νετζήπογλου, Ντόρσεϊ 4 (1), Μιλουτίνοβ 5, Χολ, Τζόουνς 12, Φουρνιέ 12 (2)
Παναθηναϊκός AKTOR (Αταμάν): Όσμαν 7 (2), Χολμς 8, Σλούκας 3 (1), Χέιζ-Ντέιβις 15 (1), Ρογκαβόπουλος 14 (3), Γκραντ 11, Ναν 7, Ερνανγκόμεθ 3 (1), Μήτογλου 11 (1)