Ποια άσκηση βοηθά στην πρόληψη των συμπτωμάτων του Αλτσχάιμερ;

Ποια άσκηση βοηθά στην πρόληψη των συμπτωμάτων του Αλτσχάιμερ;

Είναι γνωστό ότι η άσκηση βοηθά τον ανθρώπινο οργανισμό αναφορικά με τόσο τη σωματική όσο και την πνευματική υγεία. Η εκτόνωση μέσω της άθλησης είναι σημαντική για την πρόληψη της απελπισίας, αποφεύγοντας το να αποδώσουμε τα άγχη μας στους γύρω μας, ενώ ενισχύει την ικανότητά μας για διαχείριση διαφόρων προκλήσεων, επίσης ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος και του εγκεφάλου.

Κατά μια έρευνα που έγινε στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπάρχει μια συγκεκριμένη άσκηση που μπορεί να ανακουφίσει από τα συμπτώματα του Αλτσχάιμερ και αυτή είναι η άσκηση αντίστασης. Ας δούμε πώς αυτή η άσκηση, η οποία συνήθως χρησιμοποιείται για την αύξηση της μυϊκής μάζας, συνδέεται με την (μη) απώλεια μνήμης.

Μειώνει τη συσσώρευση των τοξικών πλακών β-αμυλοειδούς

Οι άνθρωποι με Αλτσχάιμερ συνήθως παρουσιάζουν συσσώρευση τοξικών πλακών β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο. Τα ποντίκια που συμμετείχαν στη μελέτη είχαν μια γενετική μετάλλαξη που προκαλεί την συσσώρευση των πλακών β-αμυλοειδούς, παρόμοια με τα άτομα με Αλτσχάιμερ. Μετά από τέσσερις εβδομάδες προπόνησης αντίστασης που περιελάμβανε σκάλες και βάρη, η συσσώρευση μειώθηκε.

Μειώνει την κορτικοστερόνη

Προπόνηση με αντιστάσεις

© Kelly Sikkemas / Unsplash

Η μελέτη παρατήρησε επίσης ότι μετά την προπόνηση με αντιστάσεις, τα επίπεδα της ορμόνης κορτικοστερόνης ήταν χαμηλότερα. Η κορτικοστερόνη είναι συνδεδεμένη με τη νόσο Αλτσχάιμερ, καθώς η κυκλοφορία της αυξάνεται όταν ο οργανισμός βρίσκεται υπό πίεση.

Βοηθά με το άγχος

Λάστιχα αντίστασης

© Kelly Sikkemas / Unsplash

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η προπόνηση αντίστασης μειώνει το άγχος στα πειραματόζωα. Οι άνθρωποι με άνοια και Αλτσχάιμερ συχνά παρουσιάζουν ταραχή ή άγχος λόγω των αλλαγών στη ζωή τους και των ανασφάλειών που προκύπτουν από τη δυσκολία ανάκλησης πραγμάτων, ανάμεσα σε άλλους παράγοντες.

Πρόσθετα οφέλη

Πέραν της ανακούφισης των συμπτωμάτων της απώλειας μνήμης, η άσκηση αντίστασης προσφέρει πολλά άλλα οφέλη. Η προπόνηση με αντιστάσεις προτείνεται από κορυφαίους προπονητές και είναι εύκολη να γίνει στο σπίτι. Ειδικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, έχει γίνει ακόμα πιο δημοφιλής. Αυξάνει τη μυϊκή μάζα και δύναμη, βελτιώνει την ισορροπία, ενισχύει την οστική πυκνότητα και μπορεί να ενισχύσει τις συνδέσεις στον εγκέφαλο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ