Ο Κώστας Ψαρογιώργος, υπεύθυνος του τμήματος φυσιοθεραπείας του Metropolitan General, μίλησε για τον τραυματισμό του Ματίας Λεσόρ στην εκπομπή “Μπάσκετ… αλλιώς” του EOK WebRadio με τον Γρηγόρη Παπαβασιλείου.
Αναλυτικά όσα είπε:
Για τις αντιδράσεις γύρω από τον τραυματισμό του Ματίας Λεσόρ: “Οι συμπαίκτες του Λεσόρ αντέδρασαν άμεσα βλέποντας τη σοβαρότητα της κατάστασης και σοκαρίστηκαν. Όσοι ασχολούμαστε με αθλητές και περιστατικά αναγνωρίζουμε την ανάγκη να διατηρούμε την ψυχραιμία μας και να παρέχουμε τη σωστή υποστήριξη, αλλά γεγονός είναι ότι αυτές οι στιγμές είναι πάντα έντονες και συγκλονιστικές. Παρά τις εμπειρίες μας, ούτε αυτές οι εικόνες παύουν να είναι σοκαριστικές.
Από την άλλη, πρέπει να προχωρήσουμε και να επικεντρωθούμε στη διαδικασία αποκατάστασης. Είναι απαραίτητο να εξασφαλίσουμε ότι οι αθλητές θα λάβουν την καλύτερη φροντίδα προκειμένου να επιστρέψουν γρήγορα στην κανονικότητά τους. Στην περίπτωση του Λεσόρ, είμαι σίγουρος ότι έλαβε την κατάλληλη αντιμετώπιση.”
Για την φύση του τραυματισμού του Ματίας Λεσόρ: “Η κνήμη παίζει τον κύριο ρόλο στο να αντέχει τα φορτία, ενώ η περόνη, παρόλο που είναι ένα οστό λιγότερο υποχρεωμένο να μεταφέρει φορτία, είναι εξίσου σημαντική για τη σταθερότητα της ποδοκνημικής άρθρωσης. Αξιοσημείωτο είναι ότι τέτοιου είδους τραυματισμοί είναι σοβαροί και πρέπει πάντοτε να γίνονται οι απαραίτητες ιατρικές έρευνες για να προσδιοριστεί η σοβαρότητα τους.
Αυτή τη στιγμή συνεχίζουμε τη θεωρητική συζήτηση χωρίς να γνωρίζουμε πλήρως τα ευρήματα του γιατρού. Η σπέκουλα προφανώς μπορεί να βοηθήσει, αλλά εάν είχε επιβεβαιωθεί ο αρχικός φόβος για πρόβλημα και στα δύο οστά, τα πράγματα θα ήταν πολύ πιο δύσκολα.”
Για τη διαφορά κνήμης και περόνης: “Συνήθως, στους τραυματισμούς αυτού του είδους, η περόνη έχει την τάση να σπάσει χαμηλά, ενώ η κνήμη είναι το μεγαλύτερο και πιο κρίσιμο οστό. Οποιαδήποτε βλάβη στην κνήμη θα προκαλέσει μεγαλύτερη ανησυχία.”
Για την περίοδο αποκατάστασης: “Η αρχική φάση αποκατάστασης είναι συνήθως η πιο δύσκολη για τον αθλητή. Κατά τις πρώτες μέρες, ο πόνος και η ακινησία είναι αναπόφευκτα. Είναι σημαντικό για τους αθλητές είτε να διατηρούν την φυσική τους κατάσταση, είτε να βελτιώνουν τη δύναμη των υπολοίπων μυϊκών ομάδων, διότι αυτό διευκολύνει την επούλωση και την αιμάτωσή τους.
Η αποκατάσταση περνά από διάφορες φάσεις. Η αρχική φάση συνήθως διαρκεί 6 εβδομάδες, ενώ οι επόμενες φάσεις αναφέρονται στο διάστημα των τριών μηνών και σε άλλες τρεις μηνών για πλήρη αποκατάσταση. Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και δε χρειάζεται να βιαζόμαστε.”
“Σύμφωνα με τις σύγχρονες προσεγγίσεις, οι Αμερικανοί συμβουλεύουν να διατηρούμε τους αθλητές για περισσότερες εβδομάδες σε αποκατάσταση, προκειμένου να ανακάμψει πλήρως το πόδι αλλά και το μυϊκό σύστημα. Η ομάδα του Παναθηναϊκού και οι ιατροί τους είναι καθ’ όλα προσηλωμένοι στο στόχο της σωστής αποκατάστασης, προκειμένου να αποφευχθούν μελλοντικοί τραυματισμοί.”