Έχουν περάσει μήνες από την αποκάλυψη του νέου υπεραυτοκινήτου της McLaren. Ας δούμε γιατί η μάρκα εστιάζει στην ουσία και όχι απλά στις επιδόσεις.
McLaren W1: Η ουσία πίσω από τη δύναμη
Τον Οκτώβριο, η McLaren Automotive παρουσίασε την εκρηκτική W1, ένα υβριδικό θηρίο με 1275 ίππους. Το σύστημα McLaren High Performance Hybrid συνδυάζει έναν ολοκαίνουριο, υπερτροφοδοτούμενο 4λιτρο V8 κινητήρα, ισχύος 928 ίππων (233 PS ανά λίτρο, ρεκόρ για κινητήρα εσωτερικής καύσης της McLaren), με 900 Nm ροπής, και το E-Module, έναν ηλεκτροκινητήρα ακτινικής ροής με μπαταρία 1.384kWh, που προσφέρει 347 ίππους και 404 Nm μέγιστης ροπής.

Οι αριθμοί είναι εκθαμβωτικοί: επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα σε 2,7 δευτερόλεπτα, 0-200 σε 5,8 δευτερόλεπτα και 0-300 σε 12,7 δευτερόλεπτα! Η τελική ταχύτητα περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 350 χλμ./ώρα, όπως και στην P1.

Προτεραιότητα στην Οδηγική Εμπειρία
Παρά τις εντυπωσιακές επιδόσεις, η McLaren δεν κυνηγά απλά ρεκόρ ταχύτητας. Ο Alex Gibson, επικεφαλής του προγράμματος W1, εξηγεί τις προτεραιότητες της μάρκας:

«Το να φτάσει η W1 τα 400 ή 450 χλμ./ώρα είναι δυνατό, αλλά θα απαιτούσε συμβιβασμούς στην οδήγηση στον πραγματικό κόσμο, σε πραγματικούς δρόμους και πίστες. Δεν θέλαμε να καταφύγουμε σε πολύ δύσκαμπτα ελαστικά, που θα επηρέαζαν αρνητικά την άνεση στις καθημερινές διαδρομές», δηλώνει ο Gibson.

Ο Marcus Waite, επικεφαλής επιδόσεων της McLaren, προσθέτει πως ο περιορισμός στην τελική ταχύτητα επιλέχθηκε για να διατηρηθεί μια «ορισμένη αρμονία». Η W1 πρέπει να είναι ταχύτερη από μια Speedtail στην επιτάχυνση και πιο γρήγορη στην πίστα από τη Senna. Για να επιτευχθεί η ιδανική ισορροπία, θυσιάστηκε η τελική ταχύτητα.

Τεχνολογίες και Χαρακτηριστικά
Η ισχύς και ροπή μεταφέρονται στον πίσω άξονα μέσω ενός ηλεκτρονικά ελεγχόμενου διαφορικού, σε συνδυασμό με ένα 8άρι αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη. Η μπαταρία επιτρέπει αμιγώς ηλεκτρική κίνηση για 3 χιλιόμετρα. Η εκτεταμένη χρήση ελαφρών υλικών συμβάλλει στις επιδόσεις.

Η εμφάνιση του hypercar ενσωματώνει το σύγχρονο σχεδιαστικό DNA της McLaren, με αεροδυναμικές ιδέες από τη Formula 1.

