Ο Παναιτωλικός απέδειξε για ακόμα μία φορά τη φετινή σεζόν πως η Θεσσαλονίκη του πάει, φεύγοντας αλώβητος και από την Τούμπα, αναγκάζοντας τον ΠΑΟΚ σε “λευκή” ισοπαλία (0-0) για την 4η αγωνιστική της Stoiximan Super League.
Η “χρυσή” ισοπαλία του Παναιτωλικού και ο πρωταγωνιστής Τσάβες
Η ομάδα του Αγρινίου, μετά το «Κλεάνθης Βικελίδης» κόντρα στον Άρη, έδειξε χαρακτήρα και στην έδρα του ΠΑΟΚ, αποσπώντας έναν πολύτιμο βαθμό. Ο μεγάλος πρωταγωνιστής της αναμέτρησης δεν ήταν άλλος από τον τερματοφύλακα του Παναιτωλικού, Λούκας Τσάβες, ο οποίος πραγματοποίησε μια εκπληκτική εμφάνιση, ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο, μετρώντας συνολικά 7 αποκρούσεις. Ο Αργεντινός πορτιέρο κατάφερε να κρατήσει ανέπαφη την εστία του, φρενάροντας αποτελεσματικά τις επιθετικές προσπάθειες του “Δικεφάλου του Βορρά”.
Αυτή η ισοπαλία αποτελεί μία πραγματική “βραδιά εξιλέωσης” για τους Αγρινιώτες, καθώς έβαλε τέλος σε ένα σερί 19 διαδοχικών ηττών κόντρα στον ΠΑΟΚ στο πρωτάθλημα, γεγονός που αναδεικνύει τη σημασία του αποτελέσματος για το ψυχολογικό κομμάτι της ομάδας του Γιάννη Πετράκη. Αντίθετα, η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου καλείται να ανασυνταχθεί άμεσα ενόψει των επερχόμενων αγωνιστικών υποχρεώσεών της, με την πρεμιέρα του Europa League κόντρα στη Μακάμπι Τελ Αβίβ να πλησιάζει (24/09, 19:45).
Οι επιλογές των προπονητών: Στρατηγική και Αναγκαστικές Αλλαγές
Ο Ραζβάν Λουτσέσκου προχώρησε σε οκτώ αλλαγές στο αρχικό σχήμα σε σχέση με τον αγώνα Κυπέλλου εναντίον του Λεβαδειακού, επαναφέροντας αρκετούς βασικούς ποδοσφαιριστές. Η διάταξη του ΠΑΟΚ ήταν 4-2-3-1 με τους:
- Τερματοφύλακας: Παβλένκα
- Αμυντική τετράδα: Σάστρε, Κετζιόρα, Λόβρεν, Μπάμπα
- Χαφ: Οζντόεφ, Μεϊτέ
- Επιθετική τριάδα: Ζίβκοβιτς (δεξιά), Τάισον (αριστερά), Πέλκας (ελεύθερος ρόλος)
- Κορύφη επίθεσης: Γιακουμάκης
Ωστόσο, ο Λουτσέσκου αναγκάστηκε να προβεί σε αλλαγή μόλις στο 16ο λεπτό, με τον Πέλκα να αποχωρεί λόγω ενοχλήσεων και τον Κωνσταντέλια να περνάει στη θέση του, μία αλλαγή που επηρέασε την εξέλιξη του αγώνα.
Ο Γιάννης Πετράκης παρέταξε τον Παναιτωλικό με παρόμοια διάταξη (4-2-3-1), εστιάζοντας στην αμυντική συνοχή και τις γρήγορες αντεπιθέσεις:
- Τερματοφύλακας: Τσάβες
- Αμυντική τετράδα: Γαλιάτσος (δεξιά), Μανρίκε (αριστερά), Γκαρθία, Σιέλης (στόπερ)
- Χαφ: Κουντούρης, Κόγιτς
- Επιθετική τριάδα: Εστεμπάν (κεντρικά), Μπελεβώνης (δεξιά), Μίχαλακ (αριστερά)
- Κορύφη επίθεσης: Αγκίρε
Η στρατηγική του Πετράκη αποδείχθηκε ιδιαίτερα αποτελεσματική, ειδικά στο “κλείσιμο” των χώρων και την αναχαίτιση της δημιουργίας του ΠΑΟΚ.
Η Εξέλιξη του Αγώνα: Αμυντικός “οδοστρωτήρας” ο Παναιτωλικός
Από το ξεκίνημα του αγώνα, ο Παναιτωλικός έδειξε τις προθέσεις του, επιδιώκοντας να περιορίσει τον ΠΑΟΚ και να μην του επιτρέψει να αναπτύξει το γνωστό του παιχνίδι. Με τις γραμμές του κοντά, ανάγκασε τον “Δικέφαλο” να αναζητήσει λύσεις από τα πλάγια. Παρά την κυριαρχία του ΠΑΟΚ στην κατοχή μπάλας, οι σημαντικότερες στιγμές του πρώτου ημιχρόνου ήταν:
- Ένα σουτ του Σάστρε που κόντραρε (15′).
- Η αναγκαστική αλλαγή του Πέλκα (16′), με την είσοδο του Κωνσταντέλια να δίνει μια νέα πνοή στην επίθεση του ΠΑΟΚ.
- Μία εξαιρετική προσπάθεια του Σιέλη του Παναιτωλικού στο 37′, ο οποίος σούταρε λίγο πάνω από το ημικύκλιο του κέντρου, αναγκάζοντας τον Παβλένκα σε δύσκολη απόκρουση.
- Ένα ακόμα σουτ του Σάστρε στο τέλος του ημιχρόνου, το οποίο απέκρουσε με δυσκολία ο Τσάβες.
Δεύτερο Ημίχρονο: Μονόλογος του ΠΑΟΚ, “τείχος” ο Τσάβες
Στο δεύτερο ημίχρονο, ο ΠΑΟΚ μπήκε δυναμικά, εντείνοντας την πίεσή του. Η είσοδος του Κωνσταντέλια έδωσε περισσότερη ενέργεια και δημιουργικότητα. Μεταξύ του 50ού και του 55ού λεπτού, οι γηπεδούχοι έχασαν δύο τεράστιες ευκαιρίες για να προηγηθούν:
- Ο Μεϊτέ πήρε κεφαλιά μετά από κόρνερ του Ζίβκοβιτς, με την μπάλα να οδεύει προς την εστία, αλλά τον Γιακουμάκη να απομακρύνει άθελά του πάνω από τη γραμμή.
- Σε μια φάση διαρκείας, ο Τάισον πάσαρε στον Οζντόεφ, ο οποίος βρέθηκε τετ-α-τετ με τον Τσάβες. Αντί να σουτάρει, προτίμησε να πασάρει στον Γιακουμάκη, ο οποίος αστόχησε με προβολή μέσα από τη μικρή περιοχή.
Ο Λουτσέσκου επιχείρησε να φρεσκάρει την επίθεση με τις εισόδους των Καμαρά και Ντεσπόντοφ, ενώ ο Πετράκης απάντησε με τους Μπουχαλάκη, Ενκολόλο και Άλεξιτς. Μάλιστα, ο Παναιτωλικός είχε τη δική του μεγάλη ευκαιρία με κεφαλιά του Ενκολόλο, την οποία μπλόκαρε ο Παβλένκα.
Δραματικό Φινάλε: VAR, Κόκκινη Κάρτα και Ηρωικές Αποκρούσεις
Το φινάλε του αγώνα ήταν γεμάτο ένταση και ανατροπές:
- Στο 75′, ο Παναιτωλικός σκόραρε, αλλά το γκολ του Άλεξιτς ακυρώθηκε σωστά μετά από παρέμβαση του VAR και on-field review του διαιτητή Σιδηρόπουλου, λόγω φάουλ του Σιέλη στον Γιακουμάκη στην αρχή της φάσης.
- Στο 82′, οι φιλοξενούμενοι έμειναν με δέκα παίκτες λόγω απευθείας κόκκινης κάρτας στον Γκαρθία, μία απόφαση που επίσης προήλθε από το VAR και on-field review, για επικίνδυνο μαρκάρισμα.
- Ένα λεπτό αργότερα, ο ΠΑΟΚ πλησίασε ξανά στο γκολ με κεφαλιά του Καμαρά μετά από σέντρα του Ντεσπόντοφ, αλλά ο Τσάβες έκανε μια ακόμα εκπληκτική απόκρουση, κρατώντας όρθιο τον Παναιτωλικό και σφραγίζοντας το τελικό 0-0.