Η κλιματική κρίση απειλεί την παραγωγή του γάλακτος στην Ελλάδα

Η κλιματική κρίση απειλεί την παραγωγή του γάλακτος στην Ελλάδα

Η κλιματική κρίση απειλεί την παγκόσμια παραγωγή γάλακτος, θέτοντας σε κίνδυνο τη διατροφική ασφάλεια εκατομμυρίων ανθρώπων.

Πώς η αύξηση της θερμοκρασίας μειώνει την παραγωγή γάλακτος

Νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Science Advances αποκαλύπτει ότι οι παρατεταμένοι και συχνοί καύσωνες μειώνουν σημαντικά την παραγωγή γάλακτος σε παγκόσμιο επίπεδο. Η έρευνα, η οποία βασίστηκε σε δεδομένα από 130.000 αγελάδες τις τελευταίες 12 χρονιές, δείχνει ότι μια ώρα έκθεσης σε θερμοκρασία υγρού βολβού πάνω από 26°C προκαλεί πτώση 0,5% στην ημερήσια γαλακτοπαραγωγή. Η επίδραση αυτή διαρκεί έως 10 ημέρες μετά τον καύσωνα, με απώλειες που μπορούν να φτάσουν το 10% σε παρατεταμένες περιόδους ζέστης.

Εκτίμηση μείωσης παραγωγής γάλακτος έως το 2050

Τα κλιματικά μοντέλα προβλέπουν μείωση κατά 4% στη μέση παγκόσμια παραγωγή γάλακτος έως το 2050, την ώρα που η ζήτηση αυξάνεται. Ιδιαίτερα ευάλωτες είναι οι οικογένειες που ζουν από την αγελαδοτροφία, συνολικά περίπου 150 εκατομμύρια παγκοσμίως. Η κατάσταση επιδεινώνεται στη Νότια Ασία, το ταχύτερα αναπτυσσόμενο κέντρο γαλακτοπαραγωγής, όπου η εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και οι συχνότεροι καύσωνες αυξάνουν τον κίνδυνο απωλειών.

Αντιμετώπιση της μείωσης στην παραγωγή γάλακτος

Πολλοί κτηνοτρόφοι έχουν υιοθετήσει τεχνολογικά μέτρα όπως σκίαση, συστήματα ψύξης και αερισμό για να περιορίσουν τις ενεργειακές απώλειες λόγω υψηλών θερμοκρασιών. Ωστόσο, οι επιστήμονες επισημαίνουν πως αυτά τα μέτρα μειώνουν τις απώλειες μόνο κατά 40% όταν η θερμοκρασία υπερβαίνει τους 24°C. Η Κλερ Παλαντρί, επικεφαλής της μελέτης, προτείνει αλλαγές που στηρίζουν την ευζωία των αγελάδων, όπως η αυξημένη κοινωνικοποίηση με τα μικρά τους, και πρακτικές εκτροφής που μειώνουν το στρες και ενισχύουν την αντοχή τους.

Η επίδραση της κλιματικής αλλαγής στη διατροφική ασφάλεια

Η μείωση της παραγωγής γάλακτος δεν αφορά μόνο την οικονομία και την παραγωγή τροφίμων, αλλά έχει βαθιές επιπτώσεις στη διατροφική ασφάλεια εκατομμυρίων ανθρώπων. Το γάλα, ως βασική διατροφική πηγή και μέσο εισοδήματος, κινδυνεύει να γίνει πιο σπάνιο, ακριβότερο και με μειωμένη θρεπτική αξία σε έναν ήδη ευάλωτο κόσμο λόγω της επισιτιστικής κρίσης. Σύμφωνα με τους ερευνητές, απαιτείται άμεση πολιτική δράση και ουσιαστικός επανασχεδιασμός του αγροδιατροφικού συστήματος για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που φέρνει η κλιματική αλλαγή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ