Η Σμύρνη φλέγεται: νέα εστία και σφοδροί άνεμοι προκαλούν συναγερμό στην περιοχή

Η Σμύρνη φλέγεται: νέα εστία και σφοδροί άνεμοι προκαλούν συναγερμό στην περιοχή

Μία μεγάλη δασική πυρκαγιά κατακαίει ανεξέλεγκτα την περιοχή Τσέσμε κοντά στη Σμύρνη, προκαλώντας ανησυχία σε κατοίκους και αρχές.

Μαίνεται ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά στην Τσέσμε της επαρχίας Σμύρνης

Η πυρκαγιά στην Τσέσμε, δημοφιλή τουριστικό προορισμό στη δυτική Τουρκία, συνεχίζει να εξαπλώνεται ανεξέλεγκτα από το απόγευμα της Τετάρτης, ενισχυόμενη από ισχυρούς ριπαίους ανέμους και ακραίες θερμοκρασίες. Ο κυβερνήτης της επαρχίας Σμύρνης, Σουλεϊμάν Ελμπάν, προειδοποίησε πως οι προσπάθειες κατάσβεσης παραμένουν ανεπιτυχείς, με τις πρώτες ενδείξεις να συνδέουν την πυρκαγιά με ζημιά σε ηλεκτρικό καλώδιο του δικτύου διανομής ρεύματος.

Η φωτιά ξεκίνησε σε αγροτική περιοχή και μέσα σε σύντομο χρόνο εξαπλώθηκε προς γειτονικά δάση και ελαιώνες λόγω των συνεχιζόμενων ισχυρών ανέμων, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τους κατοίκους και το φυσικό περιβάλλον.

Έκτακτες διακοπές κυκλοφορίας και εκκενώσεις κοινοτήτων

Ο βασικός δρόμος που συνδέει την Τσέσμε με τη Σμύρνη έχει κλείσει λόγω της προχωρημένης φωτιάς που πλησιάζει επικίνδυνα το οδόστρωμα. Για την προστασία των κατοίκων, έχουν δοθεί εντολές για άμεσες εκκενώσεις κοινοτήτων που βρίσκονται στην πορεία της πυρκαγιάς.

Ο δήμος της Τσέσμε δημιούργησε σημεία υποδοχής πυρόπληκτων κατοίκων, ενώ εθελοντικές ομάδες διάσωσης, συμπεριλαμβανομένης της οργάνωσης AKUT, συνδράμουν ενεργά. Οι δραματικές φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν από την AKUT απεικονίζουν καμμένα λόφους και ουρανούς γεμάτους καπνό, που αντικατοπτρίζουν τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Προβλέψεις για νέο κύμα καύσωνα και επιδείνωση των πυρκαγιών

Παρά τις δηλώσεις του υπουργού Γεωργίας και Δασών, Ιμπραήμ Γιουμακλί, που ανέφερε ότι κάποια μέτωπα έχουν ελεγχθεί εν μέρει, οι μετεωρολογικές προβλέψεις είναι δυσοίωνες. Νέα επέλαση καύσωνα και ισχυρών ανέμων από τις περιοχές του Μαρμαρά, του Αιγαίου και της Μεσογείου αναμένεται να περιπλέξει τις προσπάθειες κατάσβεσης.

Από την προηγούμενη Παρασκευή, η Τουρκία έχει αντιμετωπίσει εκατοντάδες πυρκαγιές εξαιτίας του συνδυασμού ξηρασίας, υψηλών θερμοκρασιών και ανέμων. Η υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων AFAD ανακοίνωσε πως περίπου 50.000 πολίτες έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στις επαρχίες Ιζμίρ και Χατάι, αναδεικνύοντας το τεράστιο μέγεθος της κρίσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ