Ολιβερ Στόουν: Η ταινία για τη ζωή του Γιώργου Κοσκωτά

Ολιβερ Στόουν: Η ταινία για τη ζωή του Γιώργου Κοσκωτά

Ο διάσημος σκηνοθέτης των ΗΠΑ, Όλιβερ Στόουν, ετοιμάζει την ταινία που θα αφηγείται τη ζωή του επιχειρηματία και πρώην τραπεζίτη Γιώργου Κοσκωτά. Ο Κοσκωτάς, γεννημένος στις 3 Οκτωβρίου 1954, είναι Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας και πρώην τραπεζίτης που έγινε γνωστός για το σκάνδαλο που συζητήθηκε στην Ελλάδα στις δεκαετίες του ’80 και του ’90.

Μετά τη μετανάστευσή του στις ΗΠΑ, ο Κοσκωτάς επέστρεψε στην Ελλάδα και έγινε διευθυντής στην Τράπεζα Κρήτης, την οποία αγόρασε αργότερα με κεφάλαια άγνωστης προέλευσης. Ένα από τα κυριότερα κατηγορητήρια κατά του ήταν ότι επρόκειτο για υπεξαίρεση κεφαλαίων.

ywAAAAAAQABAAACAUwAOw==

Πρώτα χρόνια και μετανάστευση στις ΗΠΑ

Ο Κοσκωτάς γεννήθηκε στις 5 Οκτωβρίου 1954 στον Ασπρόπυργο. Ο πατέρας του ήταν Ηπειρώτης, ενώ η μητέρα του ήταν Πελοποννήσια. Το 1969, η οικογένεια μετανάστευσε στις ΗΠΑ, όπου ο Κοσκωτάς εργάστηκε στις επιχειρήσεις του πατέρα του και παρακολούθησε μαθήματα οικονομικών και διοίκησης επιχειρήσεων.

Επιστροφή στην Ελλάδα και αγορά της Τράπεζας Κρήτης

Ομως αργότερα, επέστρεψε στην Ελλάδα και έγινε διευθυντής στην Τράπεζα Κρήτης, την οποία αργότερα αγόρασε με κεφάλαια άγνωστης προέλευσης. Αυτή η κίνηση του οδήγησε σε κατηγορίες για υπεξαίρεση χρημάτων από την τράπεζα, προκαλώντας ένα μεγάλο σκάνδαλο.

Το βιογραφικό που παρουσίασε ήταν ψευδές

Ο Κοσκωτάς παρουσίασε ένα ψευδές βιογραφικό στην Τράπεζα Κρήτης, δηλώνοντας ότι ήταν διδάκτωρ Οικονομικών Επιστημών, ενώ αργότερα αποδείχτηκε ότι είχε απλά ένα πανεπιστημιακό πτυχίο.

Ίδρυση της εκδοτικής «Γραμμή Α.Ε.»

Ο Κοσκωτάς ίδρυσε την εκδοτική εταιρεία «Γραμμή ΑΕ» το 1982, συνεργάζοντας με γνωστό δημοσιογράφο. Αργότερα, η εταιρεία έγινε σημαντικός εκδοτικός οίκος στην Ελλάδα και εξέδωσε πολλά περιοδικά και εφημερίδες.

ywAAAAAAQABAAACAUwAOw==

Με όλα αυτά τα γεγονότα και τις κυκλώσεις της ζωής του Γιώργου Κοσκωτά, η ταινία που ετοιμάζει ο Όλιβερ Στόουν αναμένεται να προσφέρει μια ενδιαφέρουσα ανατροφή στη ζωή του πολυσυζητημένου επιχειρηματία της Ελλάδας.

“`html

Ο Ανδρέας Παπανδρέου διέδιδε τις εντολές του μέσω του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Μένιου Κουτσόγιωργα ή του συνεργάτη και προσωπικού φίλου του Γιώργου Λούβαρη.

ywAAAAAAQABAAACAUwAOw==

Αντιπαράθεση με άλλους εκδότες

Οι εκδότες των άλλων εφημερίδων άρχισαν να ανησυχούν βλέποντας την ανερχόμενη επιτυχία του Κοσκωτά. Η εντυπωσιακή του επιτυχία και η επέκταση της Τράπεζας Κρήτης, μαζί με τη συνεχή εξαγορά εφημερίδων και περιοδικών, καθώς και η προσέλκυση κορυφαίων δημοσιογράφων λόγω των υψηλών μισθών που προσέφερε η «Γραμμή», προξένησαν φόβο στους άλλους εκδότες. Ανησυχούσαν ότι ο Κοσκωτάς επεδίωκε να τους αποκλείσει από τον τομέα. Τα πρώτα αντικοσκωτικά δημοσιεύματα εμφανίστηκαν το 1986: στις 4 Σεπτεμβρίου 1986 η εφημερίδα «Έθνος» δημοσίευσε έρευνα του δημοσιογράφου Αναστάση Καραμήτσου με τίτλο «Η Μαφία πίσω από τον Κοσκωτά». Ο Κοσκωτάς αγωνίστηκε νομικά και κατόρθωσε να καταδικάσει τον συντάκτη για συκοφαντική δυσφήμηση.

Στις 1 Αυγούστου 1987, σχεδόν όλες οι μη ελεγχόμενες από τον Κοσκωτά ημερήσιες πολιτικές εφημερίδες δημοσίευσαν ανοιχτή επιστολή 5 εκδοτών προς τον πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου εκφράζοντας αντίθεσή τους στο “φαινόμενο Κοσκωτά”.

ywAAAAAAQABAAACAUwAOw==

Απρόσμενη σύλληψη στην Ουάσινγκτον

Στις 8 Οκτωβρίου 1987, ο Κοσκωτάς συνελήφθη στην Ουάσινγκτον, ενώ βρισκόταν στον Λευκό Οίκο ως καλεσμένος του τότε προέδρου των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρήγκαν. Έπειτα αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους, όμως του κρατήθηκε το διαβατήριό του. Αργότερα, το 2001, ο απόστρατος στρατηγός Νικόλαος Γρυλλάκης υποστήριξε ότι η αμερικανική CIA βοήθησε τη Νέα Δημοκρατία να ανατρέψει την κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου.

Καταγγελίες και… αδράνεια

Η είδηση για τη σύλληψη του Κοσκωτά διερρόγη στην Ελλάδα και οι εκδότες των άλλων εφημερίδων ζήτησαν κυβερνητική και δικαστική παρέμβαση για τον οικονομικό έλεγχο των επιχειρήσεών του.

ywAAAAAAQABAAACAUwAOw==

Εξαγορά της ΠΑΕ Ολυμπιακός

Ο Κοσκωτάς αγόρασε το 51% των μετοχών της ΠΑΕ Ολυμπιακός τον Νοέμβριο του 1987 και παρόλο που πραγματοποίησε σημαντικές μεταγραφές, η ομάδα τερμάτισε στην 9η θέση μετά την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος.

“`

Δικαστική έρευνα

Στις 5 Ιουλίου 1988, ο Δημήτριος Βλάχος προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών πήγε διακοπές και ο Δημήτριος Τσεβάς αντικατέστησε επαρκώς. Όταν ο Τσεβάς επέβαλε προκαταρκτική εξέταση για τον Κοσκωτά, ο Βλάχος επανήλθε στα καθήκοντά του, ξεκίνησε πειθαρχικές διαδικασίες εναντίον του Τσεβά και μετέφερε την υπόθεση στον Κλειδαρά. Ο Κλειδαράς αθώωσε τον Κοσκωτά, αλλά η υπόθεση δεν έκλεισε.

«Αριστεροδεξιά» συνωμοσία

Η «Ελευθεροτυπία» δημοσίευσε το αρχικό πόρισμα του εισαγγελέα Κουβέλη που κατακρίνει τον Κοσκωτά, προκαλώντας αντιδράσεις. Ο Μένιος Κουτσόγιωργας θεωρούσε ότι υπήρχε συνομωσία εναντίον της κυβέρνησης από τον αριστερό εκδότη της «Ελευθεροτυπίας» και τους δεξιούς εισαγγελείς.

Κατά τη διάρκεια όλων αυτών, ο Ανδρέας Παπανδρέου νοσηλευόταν στο Λονδίνο και η κατάστασή του επέτρεπε χειραγωγήσεις. Έτσι, ο Δημήτριος Χαλικιάς της Τράπεζας της Ελλάδος διέταξε την τοποθέτηση επιτρόπου στην Τράπεζα Κρήτης παρά τις αντιδράσεις του Μένιου Κουτσόγιωργα.

Κατάρρευση

Το ευρηματικότητα του επιτρόπου Σπύρου Παπαδάτου αποκάλυψε την απάτη του Κοσκωτά, ο οποίος είχε υποκλέψει 33,5 δισεκατομμύρια δραχμές από την Τράπεζα Κρήτης. Ο Κοσκωτάς πούλησε επιχειρήσεις και δωροδόκησε δημόσια πρόσωπα χρησιμοποιώντας τα λεφτά. Τελικά, διέφυγε από την Ελλάδα, αλλά συνελήφθη και καταδικάστηκε.

Σήμερα ο Γιώργος Κοσκωτάς ζει στη Γλυφάδα και συνεχίζει την επιχειρηματική του δραστηριότητα, αποφεύγοντας τη δημοσιότητα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ