Μια ομάδα Κινέζων ερευνητών παρουσίασε έναν καινοτόμο επεξεργαστή, ο οποίος μπορεί να μεταμορφώσει τον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης. Αντί να βασίζεται στο παραδοσιακό πυρίτιο, αυτός ο επεξεργαστής είναι φτιαγμένος από νανοσωλήνες άνθρακα, θέτοντας έτσι τις βάσεις για μια νέα εποχή στην επιδόσεις των υπολογιστικών συστημάτων.
Η σημαντική αυτή ανακάλυψη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Electronics, στοχεύει να αντιμετωπίσει ένα κρίσιμο πρόβλημα: την υψηλή κατανάλωση ενέργειας που απαιτούν τα υπάρχοντα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης. Αυτές οι υπολογιστικές διαδικασίες είναι συχνά εντατικές και καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες ενέργειας. Ωστόσο, το νέο τσιπ, χάρη στη σχεδίασή του, μπορεί να σηματοδοτήσει μια αλλαγή παραδείγματος στην αποδοτικότητα της ενεργειακής κατανάλωσης.
Οι νανοσωλήνες άνθρακα είναι εξαιρετικά μικρές δομές που αποτελούνται από άτομα άνθρακα διάταξης σε εξαγωνικό σχήμα. Αυτές οι δομές προσφέρουν ανώτερη ηλεκτρική αγωγιμότητα σε σύγκριση με το πυρίτιο, επιτυγχάνοντας έτσι σημαντική μείωση της κατανάλωσης ενέργειας. Ο νέος επεξεργαστής περιλαμβάνει 3.000 τρανζίστορ νανοσωλήνων άνθρακα, οργανωμένα σε συστολική διάταξη, επιτρέποντας την παράλληλη επεξεργασία δεδομένων και βελτιώνοντας την υπολογιστική απόδοση.
Οι δοκιμές αποκάλυψαν ότι αυτή η TPU (Tensor Processing Unit) καταναλώνει μόλις 295 μικροβάτ ενέργειας, ενώ μπορεί να εκτελεί ένα τρισεκατομμύριο λειτουργίες ανά βατ. Αυτό καθιστά το νέο τσιπ κατά πολύ πιο αποδοτικό σε σύγκριση με τις υπάρχουσες τεχνολογίες, ανοίγοντας δρόμους για συστήματα τεχνητής νοημοσύνης με χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση.
Οι ερευνητές έχουν δοκιμάσει το τσιπ τους εκπαιδεύοντας ένα νευρωνικό δίκτυο για αναγνώριση εικόνων. Τα αποτελέσματα έδειξαν ακρίβεια 88% με ελάχιστη κατανάλωση ενέργειας, γεγονός που υποδηλώνει ότι αυτή η τεχνολογία θα μπορούσε πραγματικά να σηματοδοτήσει την αρχή μιας νέας εποχής στην τεχνητή νοημοσύνη. Αν πράγματι επιτευχθεί εκτενής ανάπτυξης αυτής της καινοτομίας, οι δυνατότητες των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσαν να εκτοξευτούν, επαναστατώντας έτσι τον τομέα.
Αυτή η πρόοδος στους νανοσωλήνες άνθρακα δεν είναι μόνο μια τεχνολογική ανακάλυψη, αλλά και ένας πιθανός καταλύτης για τη βιώσιμη ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης στο μέλλον.