Εφήβοι στην Ευρώπη: Ανάγκη για προβληματισμό στη χρήση social media

Εφήβοι στην Ευρώπη: Ανάγκη για προβληματισμό στη χρήση social media

Η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τους νέους Ευρωπαίους έχει ενορχηστρώσει έναν αυξανόμενο προβληματισμό, καθώς πλήθος εφήβων εμφανίζουν συμπτώματα εθισμού, σύμφωνα με προειδοποίηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

«Είναι επιτακτική ανάγκη να αναλάβουμε άμεσες και συνεχιζόμενες δράσεις για να υποστηρίξουμε τους εφήβους στη διαχείριση της ίσως επιβλαβούς χρήσης των κοινωνικών δικτύων, η οποία έχει συσχετιστεί με ψυχικές ασθένειες όπως η κατάθλιψη, το άγχος και η κακή σχολική επίδοση», δήλωσε ο Χανς Κλούγκε, διευθυντής του ΠΟΥ Ευρώπης.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του 2022, το 11% των εφήβων (13% κορίτσια και 9% αγόρια) παρουσίασαν δείγματα προβληματικής χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Σε σύγκριση με το 2018, όταν το ποσοστό ήταν στο 7%, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί δραματικά, με δεδομένα να συλλέγονται από 280.000 νέους ηλικίας 11, 13 και 15 ετών σε 44 χώρες της Ευρώπης, της Κεντρικής Ασίας και του Καναδά.

Οι συμπεριφορές που παρατηρούνται είναι παρόμοιες με αυτές του εθισμού: οι νέοι δυσκολεύονται να ελέγξουν την υπερβολική χρήση των μέσων, βιώνουν αίσθημα ανικανότητας όταν δεν είναι online, και εγκαταλείπουν άλλες σημαντικές δραστηριότητες για να αφιερώσουν χρόνο στα κοινωνικά δίκτυα, οδηγώντας σε αρνητικές συνέπειες στην καθημερινότητά τους.

Η κατάσταση είναι πιο εμφανής στην ομάδα ηλικίας 13 έως 15 ετών στη Ρουμανία, όπου το 28% των εφήβων αντιμετωπίζει προβλήματα εθισμού, ενώ στην Ολλανδία μόλις το 3% εκδηλώνει τέτοια συμπτώματα.

Επιπλέον, ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που δείχνουν ότι το ένα τρίτο των εφήβων ασχολείται καθημερινά με online παιχνίδια, με το 22% αυτών να αφιερώνουν τουλάχιστον τέσσερις ώρες καθημερινά σε αυτά, ανέφερε ο ΠΟΥ.

«Είναι απαραίτητο να λάβουμε μέτρα για την προστασία των νέων, επιτρέποντάς τους να διαχειρίζονται με ασφάλεια το ψηφιακό περιβάλλον και να κάνουν συνειδητές επιλογές για τις διαδικτυακές τους δραστηριότητες, ώστε να ενισχύσουν τα οφέλη και να μειώσουν τους κινδύνους για την ψυχική τους υγεία», τόνισε η Νατάσα Αζοπάρντι-Μουσκάτ, αξιωματούχος του ΠΟΥ Ευρώπης.

Ο ΠΟΥ, πάντως, επισήμανε και τα θετικά στοιχεία που προσφέρει η υπεύθυνη χρήση των κοινωνικών δικτύων, όπως οι σχέσεις που αναπτύσσονται ανάμεσα σε άτομα με κοινά ενδιαφέροντα. Συγκριμένα, το 36% των νέων και το 44% των 15χρονων δήλωσαν πως βρίσκονται σε διαδικτυακή επαφή με τους φίλους τους.

Ο ΠΟΥ συνιστά επίσης στις εθνικές αρχές να βελτιώνουν τα ψηφιακά περιβάλλοντα και να εφαρμόζουν εκπαιδευτικά προγράμματα που θα καθοδηγούν τους νέους προς μια ασφαλή και υπεύθυνη διαδικτυακή εμπειρία.

Πηγή: Καθημερινή

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ