Τι είναι η εικονική απαγωγή – Οδηγίες προστασίας

Τι είναι η εικονική απαγωγή – Οδηγίες προστασίας

Λαμβάνετε μια κλήση από άγνωστο αριθμό και ακούτε τη φωνή του παιδιού σας να φωνάζει βοήθεια. Ένας υποτιθέμενος «απαγωγέας» σάς ζητά να πληρώσετε λύτρα, αλλιώς δεν θα ξαναδείτε ποτέ το παιδί σας.

Αυτή είναι η εικονική απαγωγή, μια απάτη όπου επιτήδειοι χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη για να εξαπατήσουν οικογένειες και να αποσπάσουν χρήματα από τα θύματά τους.

Όταν πραγματοποιείται μια τέτοια απάτη, οι επιτήδειοι αναζητούν υποψήφια θύματα, στα οποία θα μπορούσαν να τηλεφωνήσουν και να τα εκβιάσουν για χρήματα. Στη συνέχεια, εντοπίζουν το υποτιθέμενο θύμα «απαγωγής», πιθανότατα το παιδί του ατόμου που εντόπισαν στο προηγούμενο στάδιο, χρησιμοποιώντας δημόσιες πληροφορίες από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στη συνέχεια, οι απατεώνες σκαρφίζονται ένα φανταστικό σενάριο, προσπαθώντας να το κάνουν όσο πιο πειστικό και τρομακτικό. Βασίζοντας την απάτη τους σε αυτό, προσπαθούν να επιτύχουν ένα φοβισμένο θύμα που θα κάνει ανεύθυνες αποφάσεις.

Εκτός από την εικονική απαγωγή, η τεχνολογία deepfake χρησιμοποιείται επίσης για την παραβίαση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου επιχειρήσεων και τον σεξουαλικό εκβιασμό.

Για να προστατευθείτε από αυτές τις απάτες, υπάρχουν ορισμένες οδηγίες που μπορείτε να ακολουθήσετε:

1. Μη μοιράζεστε προσωπικές πληροφορίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αποφύγετε να δημοσιεύετε λεπτομέρειες, όπως διευθύνσεις και αριθμούς τηλεφώνου.

2. Διατηρήστε τα προφίλ σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ιδιωτικά.

3. Να είστε σε επιφυλακή για μηνύματα ηλεκτρονικού «ψαρέματος» που θα μπορούσαν να έχουν σχεδιαστεί για να σας εξαπατήσουν.

4. Προτρέψτε τα παιδιά και τους στενούς συγγενείς σας να εγκαταστήσουν εφαρμογές γεωγραφικού εντοπισμού.

5. Εάν λάβετε κλήση από «απαγωγείς», μείνετε ψύχραιμοι και μη μοιραστείτε προσωπικές πληροφορίες.

6. Αν μπορείτε, βάλτε τους απατεώνες να απαντήσουν σε μια ερώτηση που μόνο ο απαχθέντας θα γνώριζε και ζητήστε να μιλήσετε μαζί του.

7. Ειδοποιήστε την Αστυνομία το συντομότερο δυνατό.

Μέσω αυτών των οδηγιών και της ευαισθητοποίησης, μπορείτε να προστατευθείτε από τις απάτες deepfake και τις εικονικές απαγωγές.

Πηγή: ΑΠΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ