Μια είδηση που αναταράσσει τη βιομηχανία τροφίμων έφερε στη δημοσιότητα το Πρακτορείο Reuters. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναμένεται να ανακοινώσει τον επόμενο μήνα ότι η ασπαρτάμη ενδέχεται να είναι καρκινογόνος ουσία.
Η ασπαρτάμη είναι μια από τις πιο διαδεδομένες τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, που χρησιμοποιείται σε πολλά προϊόντα, από τσίχλες μέχρι αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη. Εάν η ανακοίνωση αυτή επιβεβαιωθεί, τότε πιθανότατα θα απαγορευθεί η κυκλοφορία της. Η απόφαση αναμένεται να γίνει γνωστή στις 14 Ιουλίου, όταν ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον καρκίνο θα ανακοινώσει την αξιολόγησή του για το θέμα.
Το 1981, η επιτροπή του ΠΟΥ είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η ασπαρτάμη είναι ασφαλής για κατανάλωση εντός ενός ορίου, ημερησίως. Για παράδειγμα, ένας ενήλικας με βάρος 60 κιλά μπορεί να καταναλώνει καθημερινά από 12 έως 36 κουτάκια αναψυκτικών διαίτης χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του.