Αρχικά, οι Ιταλοί έφεραν στο προσκήνιο την ανησυχία τους σχετικά με τις πρακτικές συλλογής δεδομένων από την κινεζική εταιρεία DeepSeek, θέτοντας προθεσμία 20 ημερών για να λάβουν ξεκάθαρες απαντήσεις.
Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων της Ιταλίας εκφράζει σοβαρές ανησυχίες, καθώς τα προσωπικά δεδομένα εκατομμυρίων πολιτών μπορεί να διακυβεύονται λόγω των ασαφών μεθόδων συλλογής και επεξεργασίας τους που ακολουθεί το συγκεκριμένο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης. Ήδη, τα αντίστοιχα ζητήματα αρχίζουν να απασχολούν και την ελληνική κοινωνία.
Η οργάνωση Homo Digitalis, που προασπίζει τα δικαιώματα των χρηστών του Διαδικτύου, ζήτησε από την ελληνική ρυθμιστική αρχή να «παγώσει» τη διάθεση και τη χρήση του δημοφιλούς chatbot μέχρι να διασφαλιστούν οι αναγκαίες πληροφορίες.
«Η απουσία των καθορισμένων δικλίδων ασφαλείας σύμφωνα με τη νομοθεσία είναι προφανής», δηλώνει στο «Κ» ο Λευτέρης Χελιουδάκης, εκτελώντας χρέη εκτελεστικού διευθυντή στη Homo Digitalis. «Η πολιτική απορρήτου της DeepSeek δεν είναι αρκετά αναλυτική και δεν αναφέρεται συγκεκριμένα στα δεδομένα που συγκεντρώνει, ούτε στο πού και σε ποιον τα μεταβιβάζει».
Στο σχετικό αίτημα προς την ελληνική Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, αναφέρεται ότι η DeepSeek καταχωρεί τα προσωπικά δεδομένα χρηστών σε διακομιστές που βρίσκονται στην Κίνα, παραβιάζοντας τις απαιτήσεις του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων (GDPR) και χωρίς ενημέρωση για τους εκάστοτε κινδύνους που ενδέχεται να προκύψουν από αυτή τη διαδικασία.
Η κατανόηση της διάδοσης του μοντέλου της DeepSeek στην Ελλάδα παραμένει περιορισμένη. Σίγουρα, η διεθνής απήχησή του είναι σημαντική, καθώς η σχετική εφαρμογή για κινητά έχει κατεβεί τουλάχιστον 2,6 εκατομμύρια φορές από τη στιγμή που κυκλοφόρησε. Ωστόσο, η προθεσμία που έθεσαν οι Ιταλοί δεν χρειάστηκε να εκπνεύσει, καθώς στις 30 Ιανουαρίου, η ιταλική αρχή κατέβασε την εφαρμογή του κινεζικού chatbot, υποστηρίζοντας ότι η DeepSeek δεν λειτουργεί στην Ιταλία και δεν υπόκειται στις ευρωπαϊκές ρυθμίσεις.
Πηγή: Καθημερινή