Κόντρα ανάμεσα σε FIFA και Ένωση Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων: «Είναι τρελό»

Η Ένωση Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου εξέφρασε την ανυπομονησία της για την απόφαση της FIFA να αλλάξει το διεθνές ημερολόγιο χωρίς να συμβουλευτεί την ένωση που εκπροσωπεί τα ευρωπαϊκά επαγγελματικά πρωταθλήματα.

«Είναι αδιανόητο που δεν ζητήθηκε η γνώμη των εκπροσώπων των πρωταθλητών. Η FIFA αποφάσισε μονομερώς να αλλάξει το ημερολόγιο, ένα θέμα το οποίο επηρεάζει τους πάντες», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της ένωσης, Γιάκο Σβάρτ, σε συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την 47η γενική συνέλευση των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων, που πραγματοποιήθηκε στη Ρίγα.

Ο Σβάρτ επεσήμανε ότι η επέκταση του Παγκοσμίου Κυπέλλου σε 48 ομάδες ξεκινώντας από το 2026 και η νέα μορφή του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων με 32 ομάδες το 2025 «επηρεάζουν όλα τα πρωταθλήματα, αλλά με διαφορετικό τρόπο».

«Ένα πρωτάθλημα με 18 ή 20 ομάδες, ορισμένες από τις οποίες έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στο Παγκόσμιο Κύπελλο, θα επηρεαστεί περισσότερο από ένα πρωτάθλημα με 10 ομάδες χωρίς αυτήν την ευκαιρία», σημείωσε ο Σβαρτ. Παρατήρησε επίσης ότι «οι διεθνείς αγώνες αυξάνονται, αλλά η πλειοψηφία των εσόδων προέρχεται από τα εγχώρια πρωταθλήματα», γεγονός που προκαλεί ανησυχία στην ένωση.

Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης, αναλύθηκε επίσης το μοντέλο κατανομής εσόδων της UEFA για τους συλλόγους που δεν συμμετέχουν σε ηπειρωτικές διοργανώσεις για την περίοδο 2024-2027, το οποίο σημείωσε ανάπτυξη από 5% σε 7% σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο.

Επιπλέον, η γενική συνέλευση των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων ενέκρινε την προσθήκη τριών νέων μελών στο διοικητικό συμβούλιο (Σκωτία, Βέλγιο και Ολλανδία).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ