Ο Στεφάν Λανουά, γνωστός Γάλλος διαιτητής, ζωντανεύει την συζήτηση γύρω από τις αμφισβητούμενες φάσεις του αγώνα Κυπέλλου ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ μέσω ενός νέου βίντεο.
Στο βίντεο, ο Λανουά αναλύει τρεις κρίσιμες στιγμές από την αναμέτρηση. Επικεντρώνεται αρχικά στο ότι η απόφαση για μόνο κίτρινη κάρτα στον Κοτάρσκι για την ανατροπή του Λαμέλα ήταν σωστή. Εξηγεί επίσης γιατί το γκολ του Χατζισαφί, που ακολούθησε το χαμένο πέναλτι του Μαρσιάλ, ακυρώθηκε – μια απόφαση που φαίνεται να είναι επίσης βάσιμη.
Ωστόσο, η τρίτη φάση προκαλεί σύγχυση καθώς ο Λανουά αναφέρεται στην απόφαση που αφορά τον Λόβρεν και τον Ρότα. Εδώ, η ανάλυσή του τονίζει ότι υπάρχουν αμφιβολίες, αφού ο Γάλλος διαιτητής δεν διευκρινίζει γιατί η φάση αυτή χαρακτηριστεί ως ΚΑΙ κόκκινη στον Λόβρεν ΚΑΙ κίτρινη στον Ρότα για το μαρκάρισμα στον Σαμάτα. Εν επιπλέον, οι παραινέσεις του VAR περιορίζονται στην παρέμβαση μόνο για περιπτώσεις πέναλτι ή άμεσες κόκκινες κάρτες.
Η φάση του Ρότα είναι εκτός περιοχής, γεγονός που εντείνει την αμφισβήτηση. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το άρθρο 8.14 του κανονισμού του VAR περιγράφει καθαρά τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούνται όταν υπάρχουν χάσεις παραβάσεων.
«Τι γίνεται αν κατά τη διάρκεια ενός «ελέγχου» για πιθανή κόκκινη κάρτα ανιχνευθεί μια «χαμένη» παράβαση που θα μπορούσε να προκαλέσει κίτρινη κάρτα;»
Σύμφωνα με τον κανονισμό, αν ο VAR αποκαλύψει ότι δεν υπήρξε σχετική κόκκινη κάρτα, δεν μπορεί να προχωρήσει σε ανασκόπηση της φάσης. Στην περίπτωση που η εξέταση οδηγήσει σε ανεύρεση «χαμένης» κόκκινης κάρτας, τότε είναι αδύνατο να επανεξεταστεί η φάση. Όσον αφορά τις «χαμένες» κίτρινες κάρτες, αυτές μπορούν να εξεταστούν μόνο εάν υπάρχει σαφές σφάλμα που σχετίζεται με γκολ, πέναλτι ή άμεσες κόκκινες κάρτες.
Επομένως, η ανάλυση του Λανουά γύρω από την τρίτη φάση υποδηλώνει ότι, εκτός από την κόκκινη κάρτα που δόθηκε στον Λόβρεν για την ανατροπή του Μάνταλου, το παιχνίδι έπρεπε να συνεχιστεί με φάουλ υπέρ του ΠΑΟΚ έξω από την περιοχή της ΑΕΚ και με κίτρινη κάρτα στον Ρότα.