Η ΦΑ αποφαίνεται ότι το όριο αμοιβής μάνατζερ της FIFA παραβιάζει τη βρετανική νομοθεσία ανταγωνισμού (εικόνα)

Τα νέα ρυθμιστικά μέτρα της FIFA για τους μάνατζερ του ποδοσφαίρου, που περιλαμβάνουν ένα ανώτατο όριο αμοιβής, κρίθηκαν ασύμφορα με τη βρετανική νομοθεσία ανταγωνισμού από το διαιτητικό δικαστήριο της αγγλικής ομοσπονδίας (FA) μετά από πέντε μήνες αποφάσεων.

Το δικαστήριο συγκλήθηκε τον Ιούνιο όταν τα μάνατζερ CAA Base, Wasserman, Stellar και ARETE αμφισβήτησαν την εφαρμογή των νέων κανόνων της FIFA στο εθνικό σύστημα των μάνατζερ ποδοσφαίρου (NFAR) για τις τοπικές μεταγραφές στην Αγγλία.

Οι κανόνες περιορίζουν την αμοιβή ενός μάνατζερ στο 3% όταν ο ετήσιος μισθός ενός παίκτη ξεπερνά τα 200.000 δολάρια και στο 5% όταν είναι κάτω από αυτό το ποσό. Αυτά τα όρια διπλασιάζονται αν ο μάνατζερ αντιπροσωπεύει τόσο τον παίκτη όσο και τον σύλλογο σε μια μεταγραφή.

Η FA ανακοίνωσε ότι «εάν εφαρμοστούν τα ανώτατα όρια αμοιβών και οι κανόνες πληρωμής στο NFAR, θα παραβιαστεί ο νόμος περί ανταγωνισμού του 1998». Η FIFA ανακοίνωσε προγραμματισμένη συνάντηση με την ομάδα εργασίας των Μάνατζερ Ποδοσφαίρου μετά το επιβεβαιωμένο αποτέλεσμα των δικαστικών αποφάσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δικαστήρια στη Γερμανία και την Ισπανία έχουν εκδώσει προσωρινές αγωγές κατά ορισμένων μέτρων της FIFA σχετικά με τις τοπικές μεταγραφές ποδοσφαιριστών.

Η απόφαση του δικαστηρίου της FA δεν επηρεάζει όλες τις διατάξεις των κανονισμών, καθώς ορισμένες άλλες παραμένουν σε ισχύ και δεν αμφισβητήθηκαν, όπως η απαγόρευση στους μάνατζερ να εκπροσωπούν πολλούς πελάτες σε μια μεταγραφή και η απαίτηση του πελάτη να πληρώνει το μάνατζερ. Η FIFA προγραμμάτισε συνάντηση για συζήτηση των αποτελεσμάτων με την εργασιακή ομάδα των μάνατζερ ποδοσφαίρου.

Τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, το Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο (CAS) απέρριψε μια υπόθεση που είχε ασκηθεί από μια ένωση μάνατζερ με έδρα την Ελβετία, όσον αφορά το νομικό καθεστώς των κανονισμών των μάνατζερ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ