ΕΟΕ: Ιστορική συμφωνία με την ΕΡΤ για ζωντανές μεταδόσεις Ολυμπιακών αθλημάτων

ΕΟΕ: Ιστορική συμφωνία με την ΕΡΤ για ζωντανές μεταδόσεις Ολυμπιακών αθλημάτων

Σε μια περίοδο που η αθλητική κάλυψη μονοπωλείται συχνά από το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ, μια καινοτόμος συμφωνία έρχεται να δώσει “τηλεοπτική στέγη” σε ένα ευρύ φάσμα Ολυμπιακών αθλημάτων, ανοίγοντας νέους ορίζοντες προβολής και ανάπτυξης για τον ελληνικό αθλητισμό. Η συνεργασία Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΕΟΕ) και Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης (ΕΡΤ) σηματοδοτεί μια ιστορική στροφή προς την ενίσχυση των λιγότερο προβεβλημένων αθλημάτων.

Μια Νέα Εποχή για τα Ολυμπιακά Αθλήματα στην ΕΡΤ2 Σπορ

Η πρόσφατη συμφωνία μεταξύ της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης, με ισχύ έως το τέλος του 2027, εξασφαλίζει τη ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση κρίσιμων αγώνων από την συχνότητα της ΕΡΤ2 Σπορ. Αυτή η πρωτοβουλία στοχεύει να φέρει στο φως Ολυμπιακά αθλήματα που παραδοσιακά δεν χαίρουν ευρείας δημοσιότητας στην Ελλάδα.

* Στόχος: Προβολή και διάδοση αγώνων μη δημοφιλών Ολυμπιακών αθλημάτων.
* Διάρκεια: Η συμφωνία καλύπτει την περίοδο έως το τέλος του 2027.
* Κάλυψη: Οι μεταδόσεις θα περιλαμβάνουν Πανελλήνια Πρωταθλήματα ή άλλες σημαντικές διεθνείς διοργανώσεις που λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα, κατόπιν επιλογής των Αθλητικών Ομοσπονδιών-μελών της ΕΟΕ.

Η ΕΡΤ δεσμεύεται να καλύπτει οπωσδήποτε την τελευταία ημέρα ή την τελική φάση κάθε επιλεγμένου γεγονότος, με δυνατότητα διεύρυνσης της κάλυψης κατά την κρίση της.

Χρηματοδότηση και Συνεργασία για την Παραγωγή

Ένα καίριο στοιχείο αυτής της συμφωνίας είναι η ανάληψη των εξόδων παραγωγής από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Αυτή η οικονομική υποστήριξη είναι κομβική για την υλοποίηση των μεταδόσεων, επιτρέποντας στην κρατική τηλεόραση να επικεντρωθεί στην ποιότητα του τηλεοπτικού προϊόντος.
Ο σχολιασμός των αγώνων θα αναλαμβάνεται από έμπειρους δημοσιογράφους της ΕΡΤ, οι οποίοι θα ενισχύονται από τη συνδρομή αναγνωρισμένου αθλητή ή προπονητή, που θα προτείνεται από την εκάστοτε Αθλητική Ομοσπονδία. Αυτή η συνεργασία διασφαλίζει την εγκυρότητα και την εξειδικευμένη ανάλυση κατά τη διάρκεια των μεταδόσεων.

Η Ιδέα Πίσω από την Πρωτοβουλία: Ισίδωρος Κούβελος

Η αρχική ιδέα για αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία ανήκει στον Πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Ισίδωρο Κούβελο. Η ανακοίνωση της συμφωνίας πραγματοποιήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου, κατά την παρουσίαση του νέου προγράμματος της ΕΡΤ στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Εκεί, η Διευθύντρια Προγράμματος της ΕΡΤ, Μαρία Κοζάκου, με την παρουσία του Προέδρου της ΕΡΤ, Γιάννη Παπαδόπουλου, επισημοποίησε την έναρξη αυτής της συνεργασίας.

Σύμφωνα με τον κ. Κούβελο, πρόκειται για «ιστορική στιγμή για την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και τον ελληνικό αθλητισμό». Τόνισε ότι η ΕΟΕ, καλύπτοντας τα έξοδα παραγωγής, ανταποκρίνεται σε ένα πάγιο αίτημα των Αθλητικών Ομοσπονδιών για προβολή, η οποία «δεν έβρισκε τηλεοπτική στέγη».
Analysis: Η κίνηση αυτή αποδεικνύει την κατανόηση της ΕΟΕ ότι η τηλεοπτική προβολή αποτελεί κινητήρια δύναμη όχι μόνο για την αναγνωρισιμότητα των αθλημάτων αλλά και για την προσέλκυση νέων αθλητών και την εξασφάλιση χορηγιών. Είναι μια επένδυση στο μέλλον του αθλητικού οικοσυστήματος της χώρας.

Η Πρώτη Μετάδοση και οι Προοπτικές

Η πρώτη ζωντανή μετάδοση στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας πραγματοποιήθηκε ήδη το Σάββατο 27 Ιανουαρίου, καλύπτοντας το 33ο Κύπελλο Αγωνιστικής Αναρρίχησης «Αθ. Λευκαδίτη», όπως είχε προταθεί από την Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας – Αναρρίχησης. Αυτό το γεγονός αποτέλεσε την πρακτική εφαρμογή μιας θεωρίας που επί χρόνια παρέμενε ζητούμενο.

Η εξασφάλιση τηλεοπτικής πρόσβασης σε κάθε ελληνικό σπίτι, μέσω της δημόσιας τηλεόρασης, αναμένεται να επιφέρει πολλαπλά οφέλη:
* Αύξηση Αναγνωρισιμότητας: Τα μη προβεβλημένα αθλήματα θα γίνουν γνωστά σε ευρύτερο κοινό.
* Ανάπτυξη Αθλημάτων: Η έκθεση θα ενισχύσει το ενδιαφέρον για συμμετοχή και την αύξηση της αθλητικής βάσης.
* Επικοινωνιακή Στήριξη: Οι Ομοσπονδίες αποκτούν ένα ισχυρό εργαλείο επικοινωνίας για τις δράσεις τους.
* Ενίσχυση Εθνικής Ολυμπιακής Ιδέας: Η προβολή ενισχύει την αξία και το πνεύμα των Ολυμπιακών Αθλημάτων.

In the author’s assessment: Η συγκεκριμένη συμφωνία αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την εξισορρόπηση της αθλητικής δημοσιότητας στον ελλαδικό χώρο. Παρόμοιες πρωτοβουλίες στο παρελθόν, όπως η κάλυψη από την ΕΡΤ2 ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων και δευτεροκλασάτων κατηγοριών, είχαν δείξει ότι υπάρχει κοινό για τις πλέον “μικρές” διοργανώσεις. Η σταθερή και στοχευμένη αυτή προσπάθεια της ΕΟΕ και της ΕΡΤ αναμένεται να συμβάλει ουσιαστικά στην ανάδειξη ταλέντων και στην καλλιέργεια αθλητικής κουλτούρας πέρα από τα καθιερωμένα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ