Ελλάδα: Ηρωική ήττα από τη Γαλλία και αποχαιρετισμός στο Παγκόσμιο Κύπελλο

Ελλάδα: Ηρωική ήττα από τη Γαλλία και αποχαιρετισμός στο Παγκόσμιο Κύπελλο

Παρά τον οδυνηρό αποκλεισμό, η Εθνική ομάδα βόλεϊ γυναικών άφησε υποσχέσεις για το μέλλον, παρουσιάζοντας ένα εντυπωσιακό πρόσωπο κόντρα στην πανίσχυρη Γαλλία στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ταϊλάνδης.

Η “Γαλανόλευκη” άγγιξε το θαύμα στην Ταϊλάνδη

Η ελληνική ομάδα βόλεϊ γυναικών, αν και αποκλείστηκε από τη συνέχεια του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Κορασίδων στην Ταϊλάνδη, απέσπασε διθυραμβικές κριτικές για την εμφάνισή της απέναντι στην ισχυρή Γαλλία. Η αναμέτρηση, που διεξήχθη στην Μπανγκόκ, εξελίχθηκε σε ένα πραγματικό θρίλερ, με την ελληνική ομάδα να δείχνει χαρακτήρα και να προηγείται με 1-0 στα σετ, ενώ άγγιξε το 2-1, χάνοντας στις λεπτομέρειες τη μεγάλη ευκαιρία για μια ιστορική πρόκριση.

Η Μάρθα Ανθούλη αναδείχθηκε η κορυφαία παίκτρια της Ελλάδας με 21 πόντους, επιβεβαιώνοντας το ταλέντο και την ηγετική της φυσιογνωμία. Εξαιρετική παρουσία είχαν επίσης οι Μπακοδήμου (16 πόντοι), Στράντζαλη (15 πόντοι) και Τοντάι (10 πόντοι), οι οποίες συνέβαλαν τα μέγιστα στην προσπάθεια της ομάδας.

Από την πλευρά της Γαλλίας, η Καζοτέ ήταν η πρώτη σκόρερ με 25 πόντους, ενώ την ακολούθησαν οι Εντιαγέ με 19 και η Ροτάρ με 13, οι οποίες αποτέλεσαν μόνιμο “πονοκέφαλο” για την ελληνική άμυνα, κυρίως με τις επιθέσεις πρώτου χρόνου.


Ανάλυση του αγώνα και κομβικά σημεία

Τα σετ: 1-3 (25-17, 21-25, 26-28, 17-25)

Διαιτητές: Σίμιτς Στανίσλαβα (Σερβία), Ξένια Γιούρκοβιτς (Κροατία)

Η Ελλάδα ξεκίνησε εντυπωσιακά, κατακτώντας το πρώτο σετ με 25-17, δείχνοντας αποφασιστικότητα και εξαιρετική απόδοση στο μπλοκ και στην επίθεση. Η διακύμανση του σκορ στο πρώτο σετ (8-4, 16-12, 21-15) μαρτυρά την ελληνική υπεροχή.

Στο δεύτερο σετ, η Γαλλία αντέδρασε, παίρνοντας το προβάδισμα από νωρίς (6-8, 10-16) και κλείνοντας το σετ με 21-25, ισοφαρίζοντας σε 1-1.

Το τρίτο σετ ήταν πραγματική μάχη. Η Ελλάδα βρέθηκε να προηγείται με 16-10 και 21-15, φτάνοντας μια ανάσα από το 2-1 στα σετ. Ωστόσο, ένα “μπλακ άουτ” στην επίθεση επέτρεψε στη Γαλλία να ανατρέψει το σκορ και να κερδίσει το σετ με 26-28, σε ένα ψυχοφθόρο φινάλε. Αυτό το σετ αποδείχθηκε καθοριστικό για την έκβαση του αγώνα.

Το τέταρτο σετ βρήκε την Γαλλία να έχει το ψυχολογικό αβαντάζ, με την ελληνική ομάδα να μην μπορεί να ανακάμψει πλήρως από την απώλεια του τρίτου σετ. Παρά ένα αρχικό προβάδισμα (8-5), η Γαλλία πήρε πάλι τον έλεγχο (13-16) και κατέκτησε το σετ με 17-25, εξασφαλίζοντας την πρόκριση.

Στατιστικά στοιχεία:

* Πόντοι Ελλάδας: 5 άσσοι, 55 επιθέσεις, 9 μπλοκ, 20 λάθη αντιπάλων.
* Πόντοι Γαλλίας: 3 άσσοι, 60 επιθέσεις, 10 μπλοκ, 22 λάθη αντιπάλων.
* Η αποτελεσματικότητα της ελληνικής επίθεσης, ειδικά στο τρίτο και τέταρτο σετ, ήταν καθοριστική. Το επιθετικό “μπλακ άουτ” όπως αναφέρθηκε, κόστισε ακριβά στην Ελλάδα.

Συνθέσεις Ομάδων:

* ΕΛΛΑΔΑ (Απόστολος Οικονόμου): Λαμπρούση, Τοντάι 10 (7/15 επ., 3 μπλοκ), Κωνσταντινίδου 4 (1/3 επ., 2 άσσοι, 1 μπλοκ), Στράντζαλη 15 (15/30 επ., 42% υπ. – 34% άριστες), Μπακοδήμου 16 (13/34 επ., 2 άσσοι, 1 μπλοκ, 42% υπ. – 31% άριστες), Ανθούλη 21 (19/44 επ., 1 άσσος, 1 μπλοκ) / Αρτακιανού (λ, 70% υπ. – 40% άριστες), Ξανθοπούλου (λ), Τικμανίδου, Τσιόγκα 3 (0/6 επ., 3 μπλοκ), Μπάκα, Καρακάση, Τσιτσιγιάννη.
* ΓΑΛΛΙΑ (Γκονζάλες Ερνάντες): Καζότ 25 (19/37 επ., 1 άσσος, 5 μπλοκ, 60% υπ. – 37% άριστες), Ν’ντιαγέ 18 (15/36 επ., 1 άσσος, 2 μπλοκ), Σιλβί 7 (7/9 επ.), Ελουγκά 5 (5/9 επ.), Ντανάρ 2 (1 άσσος, 1 μπλοκ), Ροτάρ 13 (13/28 επ., 50% υπ. – 33% άριστες) / Ζελίν (λ, 68% υπ. – 50% άριστες), Τζιαρντίνο, Στογιλίκοβιτς 1 (1 μπλοκ), Φανγκουεντού 2 (1/2 επ., 1 μπλοκ), Ζικέλ, Χαεβεγκενέ.

Συμπεράσματα και το μέλλον της Εθνικής

Η εμφάνιση της Εθνικής ομάδας βόλεϊ γυναικών στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ταϊλάνδης, παρά τον αποκλεισμό, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για το μέλλον του ελληνικού βόλεϊ. Η ομάδα έδειξε ότι διαθέτει ταλέντο, προοπτική και ψυχικά αποθέματα να αντιμετωπίσει ισχυρούς αντιπάλους. Η εμπειρία αυτή θα είναι πολύτιμη για την εξέλιξη των νεαρών αθλητριών, καθώς και για το συνολικό σχεδιασμό της Ομοσπονδίας για την ανάπτυξη του αθλήματος. Η ελληνική δημοσιογραφία και το φίλαθλο κοινό αναγνωρίζουν την προσπάθεια και χειροκροτούν την «γαλανόλευκη» για την αξιοπρεπή της παρουσία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ