Σε έναν μίνι απολογισμό της 12ετούς θητείας του ως επικεφαλής της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) προχώρησε ο Τόμας Μπαχ, μέσα από συνέντευξη που παραχώρησε στο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων «Xinhua». Ο Γερμανός «αθάνατος», Ολυμπιονίκης της ξιφασκίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μόντρεαλ το 1976, ο οποίος αποχωρεί τον Ιούνιο από την ηγεσία της ΔΟΕ, τόνισε ότι ο ρόλος του Ολυμπιακού Κινήματος είναι να ενώνει τους λαούς μέσα από την αλληλεγγύη, σε μία ειρηνική αθλητική διοργάνωση, όπως είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες.
Αποκάλυψε ότι τα διαδοχικά μποϊκοτάζ στους Ολυμπιακούς Αγώνες της δεκαετίας του 1980 αποτέλεσαν για τον ίδιο ένα ισχυρό κίνητρο για να εμπλακεί στα διοικητικά δρώμενα του αθλητισμού. «Είναι πολύ σημαντικό για εμένα ότι δεν υπήρξε μποϊκοτάζ σε κανέναν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες κατά τη διάρκεια της προεδρίας μου» δήλωσε ο Τόμας Μπαχ, τονίζοντας ότι, παρά τις έντονες γεωπολιτικές εντάσεις, 206 χώρες και εδάφη εκπροσωπήθηκαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες «Παρίσι 2024», μαζί με την Ολυμπιακή Ομάδα Προσφύγων, δείχνοντας την παγκόσμια εμβέλεια των Ολυμπιακών Αγώνων και την αξία της συμμετοχής.
Ερωτηθείς σχετικά με τυχόν πράγματα για τα οποία μετανιώνει κατά τη διάρκεια της θητείας του, ο πρόεδρος της ΔΟΕ δήλωσε ότι κάποιες φορές υπήρξε υπερβολικά ανυπόμονος στην προώθηση αλλαγών, οι οποίες ίσως χρειάζονταν μεγαλύτερη εξήγηση και αποσαφήνιση προς τα μέλη της ΔΟΕ και την αθλητική κοινότητα. «Προκειμένου να υπάρχει πραγματική ενότητα, πρέπει να κατανοούμε τις ανάγκες και τις συνθήκες των άλλων, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τους άλλους και να δεχθούμε βοήθεια. Πρέπει να οργανώνουμε Αγώνες που να συμβάλλουν σε μία καλύτερη κοινωνία, σε κάθε επίπεδο. Δεν είμαστε ένα «νησί» μέσα στην κοινωνία, οπότε πρέπει να βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία με την κοινωνία» τόνισε ο Τόμας Μπαχ, αναδεικνύοντας τη σημασία της κοινωνικής ευθύνης του Ολυμπιακού Κινήματος.
Ο απερχόμενος πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής αναφέρθηκε επίσης στην ενίσχυση της οικονομικής σταθερότητας του οργανισμού, μέσω της επέκτασης υφιστάμενων συνεργασιών αλλά και της σύναψης νέων συμφωνιών, υπογραμμίζοντας την «ανάγκη για περισσότερες τεχνικές αλλαγές» στον τομέα των χορηγιών, με στόχο την εξασφάλιση πόρων για την ανάπτυξη του αθλητισμού σε παγκόσμιο επίπεδο.
Επτά μέλη της ΔΟΕ θα διεκδικήσουν την προεδρία της Επιτροπής, στις εκλογές που θα διεξαχθούν τον Μάρτιο στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Πύλο. Υποψήφιοι είναι ο Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ Τζούνιορ, ο Σεμπάστιαν Κόου, ο Πρίγκιπας Φεϊζάλ Αλ Χουσεΐν, η Κίρστι Κόβεντρι, ο Γιόχαν Ελίας, ο Νταβίντ Λαπαρτιάν και ο Μορινάρι Γουατανάμπε. Το μήνυμα του Τόμας Μπαχ προς τον διάδοχό του είναι να διατηρήσει το Ολυμπιακό Κίνημα ενωμένο και σε διαρκή επικοινωνία με την κοινωνία. «Προκειμένου να διατηρήσεις την οικουμενικότητα των Ολυμπιακών Αγώνων, πρέπει να παραμείνεις πολιτικά ουδέτερος. Κάποιες φορές δεν είναι εύκολο, αλλά πρέπει να αντεπεξέλθεις σε αυτή την πίεση» σχολίασε ο 71χρονος Γερμανός, τονίζοντας τη σημασία της αποστασιοποίησης από πολιτικές σκοπιμότητες για τη διατήρηση της αξιοπιστίας και της παγκόσμιας απήχησης των Ολυμπιακών Αγώνων.