Ο Μπαχ: “Η πολιτικοποίηση του αθλητισμού είναι επιβλαβής”

Ο Μπαχ: “Η πολιτικοποίηση του αθλητισμού είναι επιβλαβής”

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), Τόμας Μπαχ, πρόσφατα δήλωσε ότι η πολιτικοποίηση του αθλητισμού είναι επιβλαβής και πρέπει να παρακολουθούμε προσεκτικά τις χώρες που δεν την τηρούν, με μια σαφή αναφορά στη Ρωσία.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Μοντεβιδέο για τον εορτασμό της 100ής επετείου από την ίδρυση της Ολυμπιακής Επιτροπής της Ουρουγουάης, ο Μπαχ έκανε γνωστό ότι χαίρεται για τη μεγάλη υποστήριξη που λαμβάνει ο αθλητισμός από τη διεθνή κοινότητα, λέγοντας χαρακτηριστικά:

“Ελπίζω ότι η επερχόμενη συζήτηση για το ψήφισμα για την Ολυμπιακή ανακωχή, που θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο στα Ηνωμένα Έθνη, θα φέρει ένα νέο κύμα υποστήριξης”.

Επιπλέον, ο Μπαχ υπογράμμισε ότι η ΔΟΕ παρακολουθεί προσεκτικά τις προσπάθειες ορισμένων χωρών να πολιτικοποιήσουν τον αθλητισμό και να αντικαταστήσουν αθλητικούς αγώνες όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες, που είναι απολύτως αποκαθιστώμενοι, με οργανωμένες εκδηλώσεις από τις κυβερνήσεις.

Αυτή η δήλωση έρχεται λίγες ημέρες μετά την αναφορά του ρωσικού προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, που προτείνει νέες μορφές διοργανώσεων για να αντικαταστήσουν την υπάρχουσα δομή του διεθνούς αθλητισμού, που εκπροσωπείται από τη ΔΟΕ.

Ο Μπαχ σχολίασε: “Αυτή είναι μια ανακοίνωση από τη Ρωσία, και φυσικά παρακολουθούμε προσεκτικά το θέμα. Πιστεύουμε ότι ο κόσμος θα συνειδητοποιήσει ότι η πολιτικοποίηση του αθλητισμού είναι επιβλαβής για την κοινωνία. Ο ρόλος του αθλητισμού είναι η διοργάνωση αγώνων ανάμεσα σε έθνη που, κάποια στιγμή, είναι πολιτικά φίλοι”.

Το γεγονός είναι ότι ο Πούτιν κατηγορεί τη ΔΟΕ ότι χρησιμοποιεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες ως όργανο πολιτικής πίεσης και εφαρμόζει εθνοτικές διακρίσεις, καθώς περιορίζει τη συμμετοχή ρωσικών αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού το 2024.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ