Λος Άντζελες 2028: Οι διοργανωτές ενδιαφέρονται για την προσθήκη πέντε αθλημάτων στο πρόγραμμα

Λος Άντζελες 2028: Οι διοργανωτές ενδιαφέρονται για την προσθήκη πέντε αθλημάτων στο πρόγραμμα

Οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων του Λος Άντζελες του 2028 εκφράζουν την επιθυμία τους να προστεθούν πέντε αθλήματα στο πρόγραμμα της διοργάνωσης. Πρόκειται για το κρίκετ, το flag football (ποδόσφαιρο με σημαία), το λακρός, το σκουός και το μπέιζμπολ-σοφτμπολ, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν σε εκδήλωση που διεξήχθη τη Δευτέρα (9/10).

Οι προτάσεις των διοργανωτών πρέπει να εγκριθούν από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) στη συνεδρίαση που έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στη Βομβάη αργότερα μέσα στον μήνα. Σύμφωνα με την Los Angeles Times, είναι πιθανό να δοθεί η έγκριση για αυτά τα αθλήματα.

«Κατά τη διάρκεια της διαμόρφωσης του προγράμματος των Ολυμπιακών αγώνων, ήμασταν αποφασισμένοι να αμφισβητήσουμε τον «στάτους κβο» και να σκεφτούμε διαφορετικά για το τι είναι εφικτό στους Αγώνες στο Λος Άντζελες», δήλωσε η CEO των ΟΑ 2028, Κάθι Κάρτερ, προσθέτοντας:

«Καταλήξαμε σε μια τολμηρή και ισορροπημένη πρόταση που θα δώσει ένταση στους Αγώνες με πολιτιστικό ανταγωνισμό και απεριόριστες δυνατότητες».

Από αυτά τα πέντε αθλήματα, τρία δεν έχουν ποτέ συμμετάσχει σε Ολυμπιακό πρόγραμμα. Το flag football, το σκουός και το λακρός θα κάνουν το ντεμπούτο τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες, εάν λάβουν την απαραίτητη έγκριση.

«Βρισκόμαστε ένα βήμα πιο κοντά σε ένα ιστορικό ορόσημο για τον αθλητισμό μας και τη διεθνή κοινότητα», ανέφερε σε δήλωσή της η World Lacrosse, το διοικητικό όργανο του αθλήματος. «Θα είμαστε ένας εξαίρετος εταίρος για το LA28 και τη ΔΟΕ».

Το κρίκετ, το οποίο έχει τεράστια απήχηση παγκοσμίως, θα επιστρέψει μετά την πρώτη του εμφάνιση στους Αγώνες το 1900 και μετά την μεγάλη επιτυχία που γνώρισε το γυναικείο κρίκετ στους Αγώνες Κοινοπολιτείας το 2022.

«Αν και δεν πρόκειται για την τελική απόφαση, αυτό αποτελεί ένα πολύ σημαντικό ορόσημο για να δούμε το κρίκετ στους Ολυμπιακούς Αγώνες για πρώτη φορά μετά από περισσότερα από 100 χρόνια», δήλωσε ο πρόεδρος του Διεθνούς Συμβουλίου του αθλήματος, Γκρεγκ Μπάρκλεϊ.

Το μπέιζμπολ έχει εμφανιστεί σε πολλούς προηγούμενους Αγώνες. Προστέθηκε στο πρόγραμμα του Τόκιο του 2020 μετά την απουσία του από τους Αγώνες του 2012 και του 2016, αλλά δεν θα συμπεριληφθεί στους Αγώνες του Παρισιού.

Το σόφτμπολ, το γυναικείο εξίσου με το μπέιζμπολ, έχει εμφανιστεί σε πέντε προηγούμενες διοργανώσεις των ΟΑ, αλλά δεν προβλήθηκε στο Παρίσι. Ένας εκπρόσωπος της ΔΟΕ ανέφερε ότι η πρόταση των διοργανωτών των Αγώνων «Λος Άντζελες 2028» για την προσθήκη αυτών των αθλημάτων έχει «σχεδόν γίνει αποδεκτή».

«Αφού γίνει η αναθεώρηση από την Επιτροπή του Ολυμπιακού Προγράμματος, θα γίνει μια σύσταση προς την Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΟΕ (12-13 Οκτωβρίου στη Βομβάη).

Αν γίνει αποδεκτή, θα παρουσιαστεί στη συνέχεια στη Συνεδρίαση της ΔΟΕ (15-17 Οκτωβρίου στη Βομβάη) για έγκριση», δήλωσε ο εκπρόσωπος και πρόσθεσε: «Ανυπομονούμε για τις επερχόμενες παρουσιάσεις».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ