Η αισθητική του Ολυμπιακού Σταδίου Καλατράβα πάντα έχει διχάσει τις απόψεις. Το 2004, κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, η Αθήνα ήταν υπερήφανη για τη νέα του εμφάνιση. Όμως, δέκα χρόνια αργότερα, το 2014, με την οικονομική κρίση, άρχισαν να εκφράζονται ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια της κατασκευής, ενώ αυτές οι αμφιβολίες ενισχύθηκαν και από τον ξένο τύπο.
Σχεδόν 20 χρόνια μετά την παράδοση του ανακαινισμένου Ολυμπιακού Σταδίου, τα αποτελέσματα της έκθεσης που παρήγγειλε η ΤΑΙΠΕΔ για την επάρκεια της κατασκευής στα Καλογρέζα, οδήγησαν στο κλείσιμο του κέντρου του ελληνικού αθλητισμού μέχρι νεοτέρας.
Τα «ΝΕΑ» αποκαλύπτουν την έκθεση που οδήγησε στο κλείσιμο του κεντρικού σταδίου και της ποδηλατοδρομίας στις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις, προκαλώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις και προκαλώντας ζημίες σε συλλόγους και αθλητές που προπονούνται και αγωνίζονται εκεί, καθώς και στην ακτινοβολία της χώρας. Ωστόσο, με βάση τα συμπεράσματα του έλεγχου, η απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση φαίνεται να είναι αναπόφευκτη.
«Δεν πληροί την επιτρεπόμενη επάρκεια»
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έκθεσης που εκδόθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου, μετά από λεπτομερή εξέταση της πλαστικής αντοχής των τόξων του σταδίου με 69.618 θέσεις, προκύπτει ότι η μεταλλική κατασκευή του στεγάστρου δεν πληροί την ελάχιστη επιτρεπόμενη επάρκεια σύμφωνα με τους κανονισμούς. Επιπλέον, διευκρινίζεται ότι «η ανεπάρκεια αυτή δεν οφείλεται σε κακοτεχνίες ή/και ανεπαρκείς συνδέσεις των φορέων κατά τη φάση της κατασκευής, αλλά αναφέρεται στην ιδανική δομική κατάσταση που, θεωρητικά, θα είχε το στέγαστρο αμέσως μετά την ολοκλήρωσή του, σύμφωνα με την 7η έκδοση της στατικής μελέτης».
Οι ελεγκτές της έκθεσης εντόπισαν επίσης ατέλειες στις συνδέσεις, συμπεριλαμβανομένων ρωγμών στις ενωτικές συγκολλήσεις, που είναι επιδιορθώσιμες, αλλά μειώνουν σημαντικά την ήδη περιορισμένη επάρκεια των φορέων. Βάσει αυτών, οι επιθεωρητές της κοινοπραξίας πρότειναν την επισκευή των προβληματικών σημείων και την εκτέλεση των απαραίτητων επισκευών για την αποκατάσταση της απαιτούμενης επάρκειας της κατασκευής.
Όσον αφορά στη γειτονική ποδηλατοδρομία, οι επιθεωρητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η μεταλλική κατασκευή της δεν πληροί επίσης την ελάχιστη επιτρεπόμενη επάρκεια στην ελαστικότητα των τόξων, ενώ λαμβάνοντας υπόψη την πλαστική αντοχή των τόξων, διαπιστώνεται οριακή επάρκεια.
Επιπλέον, εντοπίστηκε «ανεπάρκεια φέρουσας ικανότητας στα εφεδράνα των τόξων», καθώς και «σοβαρά προβλήματα διάβρωσης στις αγκυρώσεις στη βάση των αναρτήρων, με πιθανή επίδραση στο εσωτερικό της αγκύρωσης και στη συνολική δομή των αναρτήρων». Οι συγκεκριμένες ατέλειες – που, όπως τονίζεται, «δεν οφείλονται σε κακοτεχνίες κατά τη φάση της κατασκευής, αλλά αφορούν την ιδανική δομική κατάσταση που, υποθετικά, θα είχε το στέγαστρο αμέσως μετά την ολοκλήρωσή του» – οδήγησαν τους επιθεωρητές στην πρόταση για «αναγκαία επισκευή των προβληματικών σημείων» και «διεξαγωγή των απαραίτητων εργασιών για την αποκατάσταση της απαιτούμενης επάρκειας της κατασκευής», όπως και στην περίπτωση του κεντρικού σταδίου.