Δώρα Γκουντούρα: “Έχω ακούσει πολλά λόγια αμφισβήτησης, που όμως με πείραζαν, αλλά με κινητοποιούσαν ως άνθρωπο”

Δώρα Γκουντούρα: “Έχω ακούσει πολλά λόγια αμφισβήτησης, που όμως με πείραζαν, αλλά με κινητοποιούσαν ως άνθρωπο”

Η εκπρόσωπος της ελληνικής ξιφασκίας και τρίτη στην παγκόσμια κατάταξη, Δώρα Γκουντούρα, μίλησε στο HerNews και στην Αμάντα Φούντη για την αμφισβήτηση που έχει αντιμετωπίσει, τον αθλητισμό και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει για την πρόκρισή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.

Τι σε ενέπνευσε στην ξιφασκία;

Η προετοιμασία του Άρη για τον αγώνα με τον Ολυμπιακό: Μια υπέροχη εικόνα

Αυτό που με κέρδισε στην ξιφασκία και συνειδητοποίησα αργότερα είναι η στρατηγική και η τακτική που απαιτούνται για να επιτύχεις στο άθλημα μας. Είναι ένα πολυδιάστατο άθλημα που απαιτεί τη συνδυασμένη χρήση πολλών πτυχών της προσωπικότητας σου για να έχεις επιτυχία.

Πιστεύω ότι είναι ένα άθλημα που με βοηθά να εξελίξω και να αναπτύξω τον εαυτό μου σε όλα τα επίπεδα της προσωπικότητάς μου για να μπορώ να το πραγματοποιήσω σε υψηλό επίπεδο. Το κομμάτι της τακτικής με ενδιαφέρει ιδιαίτερα, καθώς με αναγκάζει να προβλέψω τι θα κάνει ο αντίπαλος μου, να το αντιληφθώ και να σχεδιάσω ένα σχέδιο που θα με οδηγήσει στη νίκη.

Έχεις αντιμετωπίσει στερεότυπα ή περίεργες συμπεριφορές σαν γυναίκα;

Δεν έχω αντιμετωπίσει στερεότυπα ως γυναίκα. Έχω ακούσει πολλές αμφισβητήσεις, αλλά αυτές με πείραζαν και με κίνητοποιούσαν ως άνθρωπο. Κάθε άνθρωπος είναι διατεθειμένος να αποδείξει ότι μπορεί να κάνει αυτό που αγαπά και αυτό για το οποίο προσπαθεί μέχρι τέλους, οπότε επικεντρώνομαι σε αυτό. Αγνοώ οποιαδήποτε περίεργη συμπεριφορά.

Φυσικά, είχα δίπλα μου έναν κύκλο ανθρώπων που με βοήθησε πολύ, όπως η οικογένειά μου, ο προπονητής μου και οι φίλοι μου. Με βοήθησαν να είμαι συγκεντρωμένη στους στόχους και την προσπάθειά μου και να μην ασχολούμαι με αυτά που ακούω και βλέπω.

Είχες στιγμές απογοήτευσης που ήθελες να τα παρατήσεις;

Σίγουρα υπήρχαν δύσκολες στιγμές στον αθλητισμό, μεταξύ των οποίων δεν αμφισβητούσα αν θα τα καταφέρω, καθώς κατανοούσα ότι η πρόοδος είναι μια δύσκολη διαδικασία. Κάθε φορά που προσπαθείς πολύ, η πρόοδος μπορεί να είναι μικρή, αλλά αυτό είναι το χαρακτηριστικό του αθλητισμού. Το καταλάβαινα από μικρή ηλικία και είχα υπομονή για αυτό.

Οι πιο δύσκολες στιγμές ήταν οι εξωαγωνιστικές καταστάσεις που με έκαναν να σκέφτομαι να τα παρατήσω. Ευτυχώς, κατάφερνα να αντισταθώ γιατί είχα την οικογένειά μου δίπλα μου, που με στήριζε και μου έλεγε “μην το κάνεις, έχεις ακόμα πολλά να προσφέρεις”. Φυσικά, ο προπονητής μου, Θανάσης Δελενίκας, με κράτησε απασχολημένη και με διαβεβαίωνε λέγοντας μου “θα τα καταφέρουμε, μην ανησυχείς” και είχε δίκιο. Τα καταφέραμε.

Έχεις θυσιαστεί για να φτάσεις στην κορυφή;

Ό,τι αφήνω πίσω δεν είναι τόσο σημαντικό, γιατί κατανοώ ότι όταν θέλεις να επιτύχεις σε έναν τομέα θα πρέπει να τον αφιερώσεις και να τον βάλεις σε προτεραιότητα. Νομίζω ότι όταν κάνεις κάτι που αγαπάς, θέλεις να το κάνεις επιλεγμένα και όχι εξαιτίας ανάγκης. Επιλέγω να δίνω προτεραιότητα σε αυτό που αγαπώ και ξέρω ότι κάνω καλά, την ξιφασκία.

Τι σημαίνει για σένα να εκπροσωπείς την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες;

Για μένα, η εκπροσώπηση της Ελλάδας σε μια τέτοια διοργάνωση όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες, που αποτελούν όνειρο για κάθε αθλητή, είναι πολύ σημαντική.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ