Ασημάκη: «Λύτρωση για εκείνες που δεν τα κατάφεραν»

Ασημάκη: «Λύτρωση για εκείνες που δεν τα κατάφεραν»

Δακρυσμένες, έτοιμες να βάλουν τα κλάματα, δυσκολεύονταν να αρθρώσουν τις λέξεις. Το σκηνικό ήταν γνώριμο, αλλά και τελείως αντίστροφο σε σχέση με το τραυματικό παρελθόν.

Οι οδυνηρές ήττες της Τεργέστης από την Ισπανία (2012), της Χάουντα από τη Ρωσία (2016) και ξανά της Τεργέστης από την Ολλανδία (2021) στοίχειωσαν μία ολόκληρη γενιά του ελληνικού γυναικείου πόλο, όμως απόψε στο Αϊντχόφεν, η ιστορία γράφτηκε διαφορετικά.

Η νίκη με 7-6 επί της Ιταλίας χάρισε στην εθνική ομάδα το χάλκινο μετάλλιο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος και την έστειλε, μετά από 16 ολόκληρα χρόνια, στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Αυτή τη φορά, ήταν δάκρυα χαράς και λυγμοί λύτρωσης, για αθλήτριες που έζησαν μία, δύο ή ακόμη και τρεις φορές (η Χρυσή Διαμαντοπούλου) την πίκρα των προολυμπιακών τουρνουά.

«Είναι μια ιστορική στιγμή. Παλέψαμε σαν Ελληνίδες, δώσαμε την ψυχή μας. Ξορκίζουμε 16 χρόνια. Μεγάλη υπόθεση αυτή, μεγάλη ευθύνη, που σηκώσαμε όλοι όσοι πιστέψαμε σε αυτό», ήταν τα πρώτα λόγια της ομοσπονδιακής τεχνικού στην ΕΡΤ.

Πρωταγωνίστριες είναι οι παίκτριες. Για μένα οι αθλήτριες είναι πάρα πολύ σημαντικό πράγμα, είναι η ζωή μου όλη». Αυτή τη φορά πριν το πολύ προσωπικό, η προπονήτρια της εθνικής εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «αυτή η ομάδα θα κάνει σπουδαία πράγματα, γιατί έφυγε όλο αυτό από πάνω τους.

Η Αλεξάνδρα Ασημάκη είναι η μόνη παίκτρια του τωρινού ρόστερ που έχει ζήσει την εμπειρία των Ολυμπιακών Αγώνων, αφού ήταν παρούσα το 2008 στο Πεκίνο.

Επέστρεψε φέτος στην εθνική μετά από 4,5 χρόνια, αφού πρώτα είχε σταματήσει από την ενεργό δράση, έγινε μητέρα, πέρασε ένα δύσκολο χειρουργείο και επανήλθε στις πισίνες, πιο πολύ για να κάνει αυτό που αγαπάει.

«Είναι τρεις Ολυμπιακοί Αγώνες που δεν έχουμε βρεθεί. Από το 2012 κι έπειτα, δεν έχουμε καταφέρει να πάμε την Ελλάδα εκεί που πρέπει, στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Είναι μεγάλη υπόθεση αυτή, μεγάλη ευθύνη, που σηκώσαμε όλοι όσοι πιστέψαμε σε αυτό», ήταν τα πρώτα λόγια της ομοσπονδιακής τεχνικού στην ΕΡΤ.

Η σκόρερ του «χρυσού» γκολ, Νικόλ Ελευθεριάδου, με δυσκολία μπόρεσε να πει μερικές φράσεις: «Προσπαθώ να βρω τις λέξεις να εκφράσω αυτά που νιώθω, τρέμω! Δεν μπορώ να περιγράψω τι σημαίνει αυτό για μας.

Δεν θα μιλήσω για τους κόπους και οτιδήποτε άλλο. Αυτή η ομάδα έπαιξε με τόση ψυχή σήμερα, που πραγματικά δεν άξιζε κάτι άλλο από την πρόκριση. Είναι ένα όνειρο η πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες και είμαι ευγνώμων που θα το ζήσω με αυτά τα κορίτσια, με αυτό το προπονητικό τιμ. Είναι δουλειά χρόνων και πραγματικά δεν έχω λόγια».

Παρών στο Αϊντχόφεν, με την ιδιότητα του αντιπροέδρου της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας, ήταν και ο πρόεδρος της ΚΟΕ, Κυριάκος Γιαννόπουλος, που δεν μπορούσε να κρύψει τη χαρά του για το επίτευγμα της εθνικής.

«Έχουμε βάλει τους στόχους μας από την αρχή της χρονιάς. Η εθνική ομάδα των ανδρών μην σας φοβίζει, έχει προγραμματισθεί πού θα είναι έτοιμη και θα είναι έτοιμη.

Όπως θα είναι έτοιμα και τα κορίτσια μας», τόνισε ο πρόεδρος της ΚΟΕ και κατέληξε: Για αυτό είμαστε διοίκηση, το αποτέλεσμα μετράει. 31 αθλητές και αθλήτριές μας έχουν προκριθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες και ελπίζουμε από το Παγκόσμιο στη Ντόχα να έχουμε και άλλες προκρίσεις.

Το αθλητικό αποτέλεσμα κρίνει κάθε ομοσπονδία, και από αυτό θα κριθούμε και εμείς».

Και πρόσθεσε ο κ.Γιαννόπουλος: «Συγχαρητήρια σε όλους και όσους πίστεψαν σε αυτή την ομάδα, και πάνω από όλα στις αθλήτριες και τη προπονητική ηγεσία. Συνεχίζουμε με ψηλά το κεφάλι, και ελπίζω στα καλύτερα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ