Ο Έρικ Σποέλστρα επέλεξε να περάσει το βράδυ του στο Πέζαρο, παρακολουθώντας από κοντά το Ιταλία-Σερβία για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Δεν ήταν ένας συνηθισμένος αγώνας για τον προπονητή των Μαϊάμι Χιτ: στο παρκέ βρέθηκαν αντίπαλοι δύο δικοί του παίκτες, ο Ιταλός Σιμόνε Φοντέκιο και ο Σέρβος Νίκολα Γιόβιτς. Η Σερβία πήρε τη νίκη, ο ίδιος όμως κράτησε κάτι διαφορετικό από το παιχνίδι.
«Το να αγωνίζονται για τις χώρες τους είναι αυτό για το οποίο τρέφουν πραγματικό πάθος. Αυτό είναι που λατρεύω να βλέπω», είπε στη FIBA. «Δεύτερον, αποτελεί ευκαιρία να παίξουν έναν διαφορετικό ρόλο και να εξελιχθούν. Εννοώ ότι πρόκειται για αγώνες επιπέδου πλέι-οφ».
Το επίπεδο και η ένταση αυτών των αναμετρήσεων είναι εξαιρετικά, όπως πρόσθεσε: «Πάντα ενθαρρύνουμε τους παίκτες μας να αγωνίζονται για τις εθνικές τους ομάδες. Αφενός λόγω του πάθους και του ενθουσιασμού που περιβάλλει αυτές τις διοργανώσεις, αλλά και επειδή σε προετοιμάζουν για τη σεζόν του NBA καλύτερα από οτιδήποτε άλλο». Μια προσέγγιση που συνάδει με όσα κάνει φέτος στους Χιτ — μετά την αποχώρηση του Τζίμι Μπάτλερ, η ομάδα παίζει με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς, με τον Μπαμ Αντεμπάγιο να περιγράφει ότι σε ολόκληρο πρώτο ημίχρονο δεν κάλεσε ούτε ένα σύστημα.
Με τον Νίκολα Γιόβιτς, χθες στο Πέζαρο (FIBA)
Παρόμοια λογική συναντάται και στην ελληνική πλευρά. Ο Βασίλης Σπανούλης, ενόψει των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2027 με Ρουμανία και Πορτογαλία, ζήτησε μεγαλύτερο χρόνο συμμετοχής για τους Έλληνες παίκτες στις ομάδες τους, επισημαίνοντας πως αρκετά παιδιά έρχονται στην Εθνική χωρίς λεπτά στα πόδια τους.
Χαρακτήρισε δύσκολο το συγκεκριμένο «παράθυρο», καθώς οι παίκτες προέρχονται από μια απαιτητική σεζόν: «Πάνω εκεί που πηγαίνουν να ξεκουραστούν, πρέπει να βρουν ξανά τη φόρμα τους». Αποθέωσε, δε, τον Κώστα Παπανικολάου, λέγοντας πως είναι παράδειγμα και ευλογία για την ομάδα.
Ο Δημήτρης Παπαγιάννης έχει απαντήσει, πάντως, στην όποια συζήτηση περί κούρασης: «Δε νομίζω ότι υπάρχει κάποιος παίκτης που θα βαρυγκομήσει ερχόμενος στην Εθνική. Είναι περήφανοι, όχι μόνο εμείς ως Έλληνες, μα όλοι όσοι παίζουν στις Εθνικές ομάδες τους».
Πίσω στο Πέζαρο, ο Σποέλστρα εξήγησε και πώς προέκυψε το ενδιαφέρον των Χιτ για τον Φοντέκιο: «Ένας από τους λόγους που επιδιώξαμε πραγματικά την απόκτηση του Σίμο ήταν ότι έπρεπε να κάνω σκάουτινγκ για την Ιταλία όταν ήμουν βοηθός προπονητή στην Team USA». «Έπαιζε εξαιρετικά σε εκείνο το τουρνουά και σκέφτηκα: “Κοίτα, αυτός ο παίκτης είναι ελεύθερος ή μπορούμε να τον αποκτήσουμε μέσω ανταλλαγής. Μας ενδιαφέρει”».
Για τον Γιόβιτς τα λόγια του ήταν εξίσου θερμά: «Είναι νεαρός παίκτης, οπότε κάθε χρόνο που αγωνίζεται στην εθνική ομάδα βελτιώνεται και αναλαμβάνει μεγαλύτερο ρόλο. Πλέον ξεκινάει βασικός, οπότε πιστεύω ότι όλο αυτό είναι εξαιρετικό και για τον ίδιο».
Ο Σποέλστρα είναι, εξάλλου, προπονητής της Team USA για τις τελικές φάσεις μεγάλων διοργανώσεων — στο πρόσφατο «παράθυρο» της αμερικανικής ζώνης τον ρόλο είχε ο Τέρι Στοτς. Δεν σχολίασε, ωστόσο, το γεγονός ότι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, το νέο αστέρι της ομάδας του, δεν αγωνίστηκε με την Εθνική μας στο προηγούμενο «παράθυρο».