Εγκαίνια Ανακτόρου των Αιγών: Τον “Παρθενώνα της Μακεδονίας” ανοίγει το κοινό

Εγκαίνια Ανακτόρου των Αιγών: Τον “Παρθενώνα της Μακεδονίας” ανοίγει το κοινό

Την Παρασκευή στις 13.00, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί το πρόσφατα αναστηλωμένο ανάκτορο των Αιγών, παρέα με την επίτιμη έφορο αρχαιοτήτων Αγγελική Κοτταρίδη, για την επίσημη εγκατάσταση. Κεντρικό σημείο του μεγάλου έργου αναστήλωσης, που εκτελέστηκε με στόχο την ανάδειξη των Αιγών, της βασιλικής πόλης των Μακεδόνων, είναι το ανάκτορο, το οποίο εκτείνεται σε περίπου 15.000 τ.μ. Πρόκειται για το μεγαλύτερο οικοδόμημα της κλασικής Ελλάδας. Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη δε θα παραστεί λόγω μολύνσεως από Covid.

anaktoro aiges

Επίσημη εκδήλωση για την αναστήλωση των Αιγών

Το ανάκτορο διακρίνεται από τη λιτότητα και τη λειτουργικότητά του, παράλληλα με τον επιβλητικό χαρακτήρα του. Το αρχαίο κτίσμα χαρακτηρίζεται από την πολυτέλεια των υλικών, την εφευρετικότητα και την τελειότητα της εκτέλεσης. Αποτελεί παράδειγμα αισθητικής γεωμετρίας που προσφέρει αίσθηση ηρεμίας και αρμονίας.

Το έργο επεκτάθηκε στο σύνολο της έκτασης του μνημείου (15.000 τ.μ.) και στον περιβάλλοντα χώρο αυτού σε συνολική έκταση περίπου 25.000 τ.μ. Ανακαλύφθηκαν, συντηρήθηκαν και αναστάτωθηκαν τα λίθινα αρχιτεκτονικά μέλη καθώς και τα κινητά ευρήματα. Η διαχείριση του έργου κατέγραψε συνεχή στελέχωση μεταξύ 70 έως 160 ατόμων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ