Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαρακτήρισε τη συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ στο Βατικανό ως την πιο ουσιαστική συζήτηση που είχαν ποτέ.
Συνάντηση Τραμπ – Ζελένσκι στο Βατικανό: Μια Νέα Εποχή στις Σχέσεις Ουκρανίας – ΗΠΑ;
Σε μια δήλωση που υποδηλώνει πιθανή προσέγγιση Ουκρανίας – Ηνωμένων Πολιτειών υπό τη νέα προεδρία, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι περιέγραψε τη συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ στο Βατικανό ως την πιο ουσιαστική που είχαν ποτέ. Μιλώντας σε συνέντευξη, ο Ζελένσκι τόνισε: «Πιστεύω ότι είχαμε την καλύτερη συνομιλία με τον πρόεδρο Τραμπ από όλες τις προηγούμενες. Μπορεί να ήταν η πιο σύντομη, αλλά ήταν και η πιο ουσιαστική».
Συζήτηση για Κυρώσεις και Αμυντική Ενίσχυση
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο ηγέτες συζήτησαν διάφορα θέματα, συμπεριλαμβανομένων των αμερικανικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Ο Ζελένσκι περιέγραψε τα σχόλια του Τραμπ ως «πολύ ισχυρά». Επιπλέον, αποκάλυψε ότι έθεσε ζήτημα ενίσχυσης της ουκρανικής αεράμυνας, εκφράζοντας την πρόθεση της Ουκρανίας να προχωρήσει στην αγορά αμερικανικών οπλικών συστημάτων. «Του είπα για την ποσότητα και μου απάντησε πως θα το εξετάσουν, αλλά αυτά τα πράγματα δεν είναι δωρεάν», σημείωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.
Εκεχειρία και Διπλωματική Προσέγγιση
Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, συμφώνησαν με τον Τραμπ ότι μια εκεχειρία 30 ημερών στην Ουκρανία αποτελεί το σωστό πρώτο βήμα, με απώτερο στόχο μια ευρύτερη διπλωματική προσέγγιση. Ο Ζελένσκι δήλωσε: «Θα κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση», κάτι που δείχνει την ύπαρξη κοινής βάσης για διάλογο με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.
Συμφωνία για Ορυκτά και Καταρρίψεις Ρωσικών Ισχυρισμών
Μία ημέρα πριν τις δηλώσεις του Ζελένσκι, Ουάσινγκτον και Κίεβο υπέγραψαν μια σημαντική συμφωνία για τα ορυκτά, έπειτα από μήνες διαβουλεύσεων που ξεκίνησαν με την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο. Ο Ζελένσκι χαρακτήρισε τη συνάντηση στο Βατικανό καθοριστική για την επίτευξη αυτής της συμφωνίας. Τόνισε ότι μέσω αυτής, κατέρριψε τους ρωσικούς ισχυρισμούς ότι η Ουκρανία δεν είναι διατεθειμένη να συνάψει συμφωνίες με τις ΗΠΑ. Κατέληξε λέγοντας: «Είμαι βέβαιος ότι μετά τη συνάντησή μας, ο πρόεδρος Τραμπ άρχισε να βλέπει τα πράγματα λίγο διαφορετικά».