Ένα διαμέρισμα στη Μαδρίτη, μια εταιρεία που το αγόρασε και ένα ενοίκιο που εκτοξεύτηκε κατά 275%, στα 2.650 ευρώ. Αυτή είναι η αφετηρία της υπόθεσης της Μαρικάρμεν Αμπασκάλ, 87 ετών, που βρέθηκε έξω από το σπίτι όπου έζησε σχεδόν επτά δεκαετίες.

Η απομάκρυνσή της πάνω σε φορείο, την περασμένη Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου, αφού η αστυνομία έσπασε την πόρτα του διαμερίσματος, πυροδότησε κύμα αντιδράσεων. Το Σάββατο χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους της ισπανικής πρωτεύουσας ζητώντας μέτρα για την προστασία των ενοικιαστών και αυστηρότερους περιορισμούς στις εξώσεις. «Θα μπορούσατε να είστε εσείς η επόμενη Μαρικάρμεν», έγραφε ένα από τα πανό των διαδηλωτών.

Λίγες ώρες πριν από τη διαδήλωση, είχε δημοσιοποιηθεί βιντεοσκοπημένο μήνυμα της ίδιας της Αμπασκάλ. «Αυτό που μου συνέβη δεν πρέπει να συμβεί και σε άλλους», έλεγε, καλώντας τους Ισπανούς να ενωθούν σε αυτή τη «μάχη» και να αλλάξουν τους νόμους που, όπως είπε, επέτρεψαν την έξωσή της. Η 87χρονη είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο λόγω εξάντλησης, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη ένωση ενοικιαστών της χώρας.

Στο τραπέζι του επόμενου υπουργικού συμβουλίου βρίσκεται δέσμη ρυθμίσεων που έχει ήδη βαφτιστεί «διάταγμα Μαρικάρμεν». Περιλαμβάνει την αυτόματη ανανέωση των συμβολαίων ενοικίασης και περιορισμούς στις διαδικασίες έξωσης. Η έγκρισή τους από το κοινοβούλιο δεν είναι καθόλου σίγουρη, αφού η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ δεν διαθέτει πλειοψηφία, ενώ παρόμοιο νομοσχέδιο είχε απορριφθεί νωρίτερα φέτος. Ο Σάντσεθ είχε χαρακτηρίσει πέρυσι το στεγαστικό ζήτημα κυβερνητική προτεραιότητα.

Το πολιτικό φορτίο της υπόθεσης μεγαλώνει ενόψει των βουλευτικών εκλογών του 2027. Οι κινητοποιήσεις δεν περιορίστηκαν στη Μαδρίτη, καθώς η υπόθεση Αμπασκάλ προκάλεσε διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα, με τους συμμετέχοντες να ζητούν παρεμβάσεις που θα ανακόψουν την άνοδο του στεγαστικού κόστους.