Μια νέα μελέτη προειδοποιεί ότι οι θάνατοι από καύσωνα στην Ευρώπη μπορεί να τριπλασιαστούν μέχρι το τέλος του αιώνα. Οι χώρες της νότιας Ευρώπης, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία, αναμένεται να πλήρωσουν το μεγαλύτερο τίμημα. Αν και η ψυχρή καιρική κατάσταση προκαλεί περισσότερους θανάτους σήμερα, οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής μπορεί να αλλάξουν το σκηνικό. Συγκεκριμένα, εάν η θερμοκρασία αυξηθεί κατά 3-4 βαθμούς σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, οι θάνατοι λόγω καύσωνα θα ξεπεράσουν τις μειώσεις που καταγράφονται από τον ψυχρό καιρό, όπως αναφέρεται στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Lancet Public Health.
Σύμφωνα με την έκθεση, αν οι θερμοκρασίες φθάσουν στους 3 βαθμούς πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, οι θάνατοι που σχετίζονται με τη ζέστη θα μπορούσαν να φτάσουν τις 129.000 ετησίως, από 44.000 που είναι σήμερα. Ορισμένοι ειδικοί, όπως η Madeleine Thomson από το ίδρυμα Wellcome, σημειώνουν ότι η εκτίμηση αυτή δεν καλύπτει πλήρως τη σοβαρότητα της κατάστασης, καθώς η ακραία ζέστη μπορεί να έχει και έμμεσες συνέπειες, όπως η αποτυχία καλλιεργειών και αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία.
Οι ερευνητές μελέτησαν δεδομένα από 854 πόλεις και έδειξαν ότι η αύξηση των θανάτων λόγω καύσωνα θα είναι πιο έντονη στη νότια Ευρώπη. Αναμένεται αύξηση 13,5% στους θανάτους λόγω ακραίων θερμοκρασιών, που θα οδηγήσει σε 55.000 επιπλέον θανάτους, οι περισσότεροι εκ των οποίων θα είναι ηλικίας άνω των 85 ετών. Η μελέτη εκτείνεται και σε αγροτικές περιοχές, τονίζοντας την ανάγκη για σοβαρές πολιτικές που να αντιμετωπίζουν αυτή την κατάσταση, όπως επενδύσεις σε υγειονομικές υποδομές και μόνωση κτιρίων.
Οι ειδικοί προειδοποιούν επίσης για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και υπογραμμίζουν ότι η καταπολέμηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου είναι κλειδί για την αποφυγή των χειρότερων σεναρίων. Στις περιοχές με υψηλή ανεργία, φτώχεια και γήρανση του πληθυσμού, οι συνέπειες του καύσωνα είναι πιο έντονες. Η προσαρμογή στις κλιματικές αλλαγές είναι αναγκαία για την προστασία των ευάλωτων πληθυσμών στην Ευρώπη.
Πληροφορίες από Guardian