Το ρομπότ που αλλάζει την κτηνοτροφία

Το ρομπότ που αλλάζει την κτηνοτροφία

Γνωρίστε το SwagBot: ένα επαναστατικό ρομπότ με τεχνητή νοημοσύνη που έχει τη δυνατότητα να μεταμορφώσει την κτηνοτροφία βοοειδών. Η ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ επικεντρώνεται στην ανάπτυξή του με στόχο τη βελτίωση της βιομηχανίας, ώστε να γίνει πιο έξυπνη, βιώσιμη και αποδοτική. Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, «μόλις τα ζώα εξοικειωθούν με το ρομπότ, θα το ακολουθούν παντού». Το SwagBot είναι πλήρες από υψηλής τεχνολογίας αισθητήρες και έχει τη δυνατότητα μηχανικής μάθησης, που του επιτρέπει να παρακολουθεί την υγεία των ζώων και των βοσκοτόπων. Επιπλέον, μπορεί να παρέχει πληροφορίες για το είδος και την πυκνότητα των χορτολιβαδικών εκτάσεων, καθώς και να συνδράμει στη διαχείριση της υγείας των βοοειδών.

«Σκοπός μας είναι να μεταφέρουμε τα ζώα στις κατάλληλες περιοχές του βοσκοτόπου, όπου η ποιότητα της τροφής είναι ιδανική, και να ενθαρρύνουμε τη βιωσιμότητα», εξηγεί ο καθηγητής ρομποτικής Salah Sukkarieh, επικεφαλής της ομάδας που ανέπτυξε το SwagBot. Οι αγρότες συνήθως αξιολογούν την ικανότητα της γης τους να υποστηρίξει μια συγκεκριμένη ποσότητα ζώων. Ωστόσο, σε μεγάλες εκτάσεις, συχνά εκλείπει η δυνατότητα ελέγχου για το πού βόσκουν τα ζώα. Αυτή η έλλειψη ελέγχου μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες, όπως η υπερβόσκηση, που οδηγεί στη φθορά των εδαφών.

white and brown short coated dog lying on brown wooden bench during daytime

Η Erin O’Neill, αγρότισσα που συμμετείχε σε πρόσφατη επίδειξη του ρομπότ, δήλωσε: «Μας παρέχει τη δυνατότητα να αξιολογούμε τα κοπάδια μας σε πραγματικό χρόνο με πολύ πιο αναλυτικό τρόπο». Αυτή η τεχνολογία μας προσφέρει τη δυνατότητα να εντοπίσουμε ποιες περιοχές του βοσκοτόπου είναι πιο θρεπτικές, κάτι ιδιαιτέρως σημαντικό για τις εγκυμονούσες αγελάδες που απαιτούν ποιοτικότερο χορτάρι για την ευημερία τους. Η Αυστραλία, η οποία ανήκει στους κορυφαίους εξαγωγείς βοδινού κρέατος στον κόσμο με σχεδόν 30 εκατομμύρια βοοειδή, αντιμετωπίζει προκλήσεις όπως η έλλειψη εργατικού δυναμικού και οι περιβαλλοντικές ανησυχίες. Ο καθηγητής Sukkarieh θεωρεί ότι η ρομποτική και η αυτοματοποίηση μπορούν να λύσουν αυτά τα ζητήματα, καθιστώντας την κτηνοτροφία πιο αποδοτική και φιλική προς το περιβάλλον.

Πηγή: Reuters

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ