Τεχνητή Νοημοσύνη: Μαθήματα στα Σχολεία της Κίνας

Τεχνητή Νοημοσύνη: Μαθήματα στα Σχολεία της Κίνας

Έναρξη μιας νέας εποχής στην εκπαίδευση: H Κίνα εισάγει την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) στα σχολεία του Πεκίνου από τον Σεπτέμβριο, ετοιμάζοντας τους μαθητές για το μέλλον!

Η Κίνα εντάσσει την Τεχνητή Νοημοσύνη στην εκπαίδευση

Mε μια στρατηγική κίνηση, η Κίνα εδραιώνει τη θέση της ως ηγέτιδα δύναμη στην τεχνολογία, ενσωματώνοντας την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) στο εκπαιδευτικό της σύστημα. Από την 1η Σεπτεμβρίου, οι μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο Πεκίνο θα έχουν μαθήματα AI, για να κατανοήσουν τις εξελίξεις της ψηφιακής εποχής. Σύμφωνα με τη Δημοτική Επιτροπή Εκπαίδευσης του Πεκίνου, το πρόγραμμα σπουδών θα περιλαμβάνει τουλάχιστον οκτώ ώρες ετησίως, είτε ως τμήμα των μαθημάτων πληροφορικής και φυσικών επιστημών, είτε ως αυτοτελείς διδακτικές ενότητες που θα εστιάζουν στην εκμάθηση της Τεχνητής Νοημοσύνης για παιδιά.

Η Κίνα έχει επενδύσει σημαντικά στην ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης, με στόχο την παγκόσμια πρωτοπορία. Η πρόσφατη παρουσίαση του μοντέλου DeepSeek από μια κινεζική startup, που ανταγωνίζεται τα κορυφαία μοντέλα AI της Δύσης (αλλά απαιτεί λιγότερους υπολογιστικούς πόρους), έχει προκαλέσει διεθνή εντύπωση. Η νέα εκπαιδευτική πολιτική συνδέεται άμεσα με τους κυβερνητικούς στόχους για την ευρύτερη διάδοση της Τεχνητής Νοημοσύνης και την επιτάχυνση της έρευνας σε τεχνολογίες επόμενης γενιάς.

Μαθήτρια σε σχολείο

Το σχέδιο εντάσσεται στη στρατηγική που έχει παρουσιάσει η Λαϊκή Εθνοσυνέλευση, δείχνοντας τη δέσμευση της χώρας να αξιοποιήσει την Τεχνητή Νοημοσύνη στην εκπαίδευση. Ο Υπουργός Παιδείας, Χουάι Τζινπένγκ, χαρακτήρισε την τεχνητή νοημοσύνη ως “μοναδική ευκαιρία” για την εκπαίδευση, τονίζοντας ότι η σωστή χρήση της μπορεί να αλλάξει τον τρόπο μάθησης και να προετοιμάσει τους μαθητές για τις απαιτήσεις ενός τεχνολογικά προηγμένου κόσμου. Μέσω της χρήσης Τεχνητής Νοημοσύνης στην εκπαίδευση, επιδιώκεται η αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος.

Για την ενίσχυση της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, η κινεζική κυβέρνηση σκοπεύει να δημοσιεύσει το 2025 μια Λευκή Βίβλο για την εκπαίδευση στην Τεχνητή Νοημοσύνη, η οποία θα καθορίσει το πλαίσιο και τις κατευθύνσεις για την ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών στη μαθησιακή διαδικασία. Ο απώτερος στόχος είναι η δημιουργία μιας γενιάς με προηγμένες δεξιότητες στην Τεχνητή Νοημοσύνη, ικανής να καινοτομήσει και να ηγηθεί της τεχνολογικής ανάπτυξης στο μέλλον. Δίνεται έμφαση στην εκπαίδευση στην Τεχνητή Νοημοσύνη για το μέλλον.

Σχολείο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ