Τα μυρμήγκια της Φωτιάς: Ο εκπληκτικός τρόπος επιβίωσής τους κατά τη διάρκεια πλημμύρας

Τα μυρμήγκια της Φωτιάς: Ο εκπληκτικός τρόπος επιβίωσής τους κατά τη διάρκεια πλημμύρας

Τα μυρμήγκια της Φωτιάς είναι γνωστά για την ικανότητά τους να προκαλέσουν θάνατο σε ανθρώπους και ζώα, να προκαλέσουν ζημιές σε υποδομές και οικοσυστήματα.

Τα μυρμήγκια της Φωτιάς έχουν αναπτύξει μοναδικά σχήματα για να επιβιώσουν και να μετακινηθούν στα νερά κατά την περίοδο των πλημμύρων στο νοτιοανατολικό Κουίνσλαντ της Αυστραλίας. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι έντονες καιρικές συνθήκες μπορούν να επιταχύνουν τη διάδοση ενός από τα πιο επιθετικά είδη μυρμηγκιών στον πλανήτη. Μετά τις ισχυρές καταιγίδες που έπληξαν την περιοχή κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ο Ρίσυ Πιάντα του Συμβουλίου Χωροκατακτητικών Ειδών κάλεσε την τοπική κοινότητα να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτική, καθώς τα κόκκινα μυρμήγκια της Φωτιάς (Rifa) φιλμογραφήθηκαν να κάνουν “ράφτινγκ” στα πλημμυρισμένα νερά. “Τα μυρμήγκια της Φωτιάς είναι πιο ενεργά πριν ή μετά από βροχοπτώσεις και μπορούν να δημιουργήσουν μεγάλες πλωτές δομές που κινούνται με τη ροή των ρευμάτων για να εγκατασταθούν σε νέες περιοχές,” ανέφερε.

“Πρόσφατα είδαμε αυτήν τη συμπεριφορά σε φάρμες ζαχαροκάλαμου νότια του Μπρίσμπεϊν,” ανέφερε στην εφημερίδα Guardian ένας αγρότης που στάλθηκε βίντεο με το “ράφτινγκ” των μυρμηγκιών. Ήταν η πρώτη φορά που ο Πιάντα είδε εικόνες από αυτήν την ασυνήθιστη συμπεριφορά προσαρμογής. Τα μυρμήγκια της Φωτιάς δημιουργούν τέτοια σχήματα μόνο όταν επιτύχουν μια συγκεκριμένη πυκνότητα, με τα νέα στοιχεία να δείχνουν αύξηση του πληθυσμού τους. “Είναι απλά πολύ αποτελεσματικά στη διάδοσή τους, μπορούν να τρέφονται με τα πάντα και μπορούν πραγματικά να κυριαρχήσουν σε έναν βιότοπο μόλις μετακινηθούν σε μια νέα περιοχή,” συνέχισε ο Πιάντα.

Προκαλούν θάνατο σε ανθρώπους και ζώα

Η ανησυχία είναι ότι με αυτό τον τρόπο τα μυρμήγκια της Φωτιάς μπορεί να κατακλύσουν γεωργικές εκτάσεις, υγρότοπους και παράκτιους βιότοπους. “Είναι προσαρμοσμένα να επιτίθενται σε πτηνά που φωλιάζουν στο έδαφος καθώς και στα αυγά τους”.

Αυτά τα μυρμήγκια μπορούν να προκαλέσουν θάνατο σε ανθρώπους και ζώα, καθώς επίσης μπορούν να προκαλέσουν ζημίες σε υποδομές και οικοσυστήματα, μόλις έχουν μολύνει περίπου 700.000 στρέμματα γης στην περιοχή του Μπρίσμπεϊν.

Η κατάσταση έγινε γνωστή για πρώτη φορά τον Νοέμβριο, όταν εντοπίστηκαν έξι φωλιές 13 χιλιόμετρα νότια των συνόρων της Νέας Νότιας Ουαλίας. Άλλη μια φωλιά εντοπίστηκε το μέσο του Δεκεμβρίου στα σύνορα Κουίνσλαντ-ΝΝΟ στην κοιλάδα Κιουρουμπιν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ