«Σεληνιακή υποχώρηση»: Οι μέρες μας, μεγαλώνουν

«Σεληνιακή υποχώρηση»: Οι μέρες μας, μεγαλώνουν

Πριν από δισεκατομμύρια χρόνια, το μέσο γήινο 24ωρο διαρκούσε λιγότερο από 13 ώρες. Και σήμερα, λόγω της σχέσης μεταξύ της Σελήνης και των ωκεανών μας, οι μέρες μας συνεχίζουν να μεγαλώνουν. Καθώς η Σελήνη απομακρύνεται με ρυθμό 3,8 εκατοστών κάθε χρόνο, η διάρκεια μιας μέσης γήινης ημέρας αυξάνεται και αυτό έχει ενδιαφέρον αποτελέσματα. Αυτό αναφέρει το BBC News.

πανσέληνος πίσω από τα σιλουέτα δέντρων

«Όλα έχουν να κάνουν με τις παλίρροιες»

Ο David Waltham, καθηγητής γεωφυσικής, αναφέρει ότι η παλίρροια συμβάλλει στη μεγέθυνση των ημερών μας με τρόπον που ίσως δεν φανταζόμαστε. Η βαρύτητα της Σελήνης έχει σημαντικό ρόλο σε αυτήν τη διαδικασία.

πανσέληνος και σύννεφα

Πόσο απομακρύνεται η Σελήνη

Η Σελήνη απομακρύνεται σταδιακά από τη Γη, αυξάνοντας το χρονικό μας διάστημα. Αλλά οι μελέτες δείχνουν ότι αυτή η διαδικασία δεν είναι τόσο γρήγορη όσο θα φανταζόμασταν.

θάλασσα κάτω από πανσέληνο

Ο ρόλος του Ατλαντικού Ωκεανού

Ο Ατλαντικός Ωκεανός έχει καίριο ρόλο σε αυτήν τη διαδικασία. Η παλίρροια ενισχύεται από τις συγκεκριμένες γεωγραφικές συνθήκες, δημιουργώντας μεγαλύτερες παλίρροιες από αυτές που θα αναμέναμε.

επιλεγμένη φωτογραφία πανσέληνου

Θα… χάσουμε ποτέ τη Σελήνη;

Αν και η Σελήνη απομακρύνεται, η πιθανότητα να εξαφανιστεί πλήρως από τη Γη είναι ασήμαντη. Ολοκληρώνοντας, ας αφήσουμε αυτόν τον όμορφο χορό της Σελήνης γυρνώντας σε παρθένο τρόπο στη Γη. Μια εντυπωσιακή ιστορία από τα βάθη του σύμπαντος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ