Μια αχτίδα ελπίδας διαφαίνεται στον ορίζοντα της ουκρανικής κρίσης, καθώς η πιθανότητα διαλόγου για αποκλιμάκωση φαίνεται να κερδίζει έδαφος.
Διάλογος υπό όρους: Μια πιθανή διέξοδος;
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν φέρεται να εξετάζει την πρόταση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι για παύση των επιθέσεων σε μη στρατιωτικές υποδομές. Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, χαρακτήρισε το ζήτημα “περίπλοκο” αλλά δεν απέκλεισε εντελώς το ενδεχόμενο συζήτησης, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει άμεσα προγραμματισμένη ατζέντα διαπραγματεύσεων με το Κίεβο.
Οι πιέσεις για ειρηνευτικές πρωτοβουλίες εντείνονται, ιδίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά και τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ για ενδεχόμενη διακοπή της υποστήριξης των ΗΠΑ, εάν δεν υπάρξει πρόοδος. Στο Λονδίνο, ο Ζελένσκι θα συζητήσει με Αμερικανούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους την προοπτική κατάπαυσης του πυρός και το ενδεχόμενο αμοιβαίας αποχής από πλήγματα σε μη στρατιωτικούς στόχους.
Οι “γκρίζες ζώνες” και οι ερμηνείες των στρατιωτικών στόχων
Ο Πεσκόφ υπενθύμισε την εμπειρία της πασχαλινής εκεχειρίας, η οποία παραβιάστηκε και από τις δύο πλευρές, ενώ αναφέρθηκε σε δηλώσεις του Πούτιν σχετικά με το ότι “ορισμένες μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις μπορούν, υπό προϋποθέσεις, να θεωρηθούν στρατιωτικοί στόχοι”. Αυτή η θέση υπογραμμίζει την ασαφή οριοθέτηση μεταξύ πολιτικών και στρατιωτικών στόχων.
Η βία συνεχίζεται, με τραγικά περιστατικά όπως η ρωσική πυραυλική επίθεση στην πόλη Σούμι, όπου σκοτώθηκαν πολίτες. Κάθε εκεχειρία, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, πρέπει να εξετάζεται προσεκτικά, λαμβάνοντας υπόψη τις πραγματικές συνθήκες και τις λεπτές διακρίσεις.
Προϋποθέσεις και εμπόδια στον διάλογο
Παρά τις δηλώσεις για διάθεση προς διάλογο, η Ρωσία θέτει εμπόδια, υπενθυμίζοντας το προεδρικό διάταγμα του Ζελένσκι που απαγορεύει τις συνομιλίες με τον Πούτιν. Ο Πεσκόφ τόνισε πως, εάν το Κίεβο επιθυμεί ειλικρινά έναν διάλογο, θα πρέπει να άρει τα νομικά εμπόδια που το ίδιο έχει θέσει.
Σε έναν πόλεμο που συνεχίζεται, κάθε προοπτική διαλόγου είναι σημαντική. Η πρόταση για παύση επιθέσεων σε μη στρατιωτικές υποδομές μπορεί να μην οδηγήσει άμεσα στην ειρήνη, αλλά θα μπορούσε να αποτελέσει το πρώτο βήμα. Οι συνομιλίες στο Λονδίνο αναμένεται να δώσουν σημαντικές ενδείξεις σχετικά με τις προθέσεις των εμπλεκόμενων πλευρών.