Παιδιά της Συρίας: Μη Δικαίωμα στην Εκπαίδευση

Παιδιά της Συρίας: Μη Δικαίωμα στην Εκπαίδευση

Εν μέσω του συνεχιζόμενου 14ετούς πολέμου, η κατάσταση της εκπαίδευσης στη Συρία είναι δραματική, καθώς πάνω από το 50% των παιδιών δεν έχουν πρόσβαση σε σχολική εκπαίδευση. Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Save The Children τονίζει την ανάγκη για «επείγουσα δράση» ώστε να επανενταχθούν αυτά τα παιδιά στο εκπαιδευτικό σύστημα. Σύμφωνα με τη Ράσα Μαχρέζ, διευθύντρια του τμήματος της ΜΚΟ για τη Συρία, φέτος 3,7 εκατομμύρια παιδιά βρίσκονται εκτός σχολείου, κάτι που καταδεικνύει τη σοβαρότητα της κρίσης. Από τα δεκάδες σχολεία που καταστράφηκαν ή μετατράπηκαν σε κέντρα υποδοχής εκτοπισμένων, πολλά συνεχίζουν να λειτουργούν υπό αυτές τις συνθήκες προσφυγιάς.

Η UN αναφέρει ότι πάνω από 700.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν πρόσφατα λόγω της επέμβασης της ισλαμιστικής ένοπλης παράταξης Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ (ΧΤΣ), με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο αριθμός των παιδιών που χρειάζονται «άμεση ανθρωπιστική βοήθεια» σε 7,5 εκατομμύρια. Αυτή η ανθρωπιστική κρίση προκλήθηκε από σχεδόν 14 χρόνια πολέμου, φυσικές καταστροφές και την κατάρρευση της οικονομίας, γεγονός που στερεί από τα παιδιά τα βασικά τους δικαιώματα, περιλαμβανομένης της πρόσβασης στην εκπαίδευση.

Σήμερα, με τις δυτικές κυρώσεις ακόμα σε ισχύ, τουλάχιστον το 25% του συριακού πληθυσμού ζει σε κατάσταση ακραίας φτώχειας, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα. Η κατάσταση επιδεινώθηκε περαιτέρω από τον θανατηφόρο σεισμό του 2023. Οι επιπτώσεις του πολέμου είναι επίσης εξαιρετικά τραυματικές για τα παιδιά, πολλά εκ των οποίων γεννήθηκαν κατά τη διάρκεια της σύρραξης ή μεγάλωσαν μέσα σε αυτή. Η Save The Children υπολογίζει ότι 6,4 εκατομμύρια παιδιά χρειάζονται ψυχολογική υποστήριξη.

Η Ράσα Μαχρέζ επεσήμανε την επίδραση των διεθνών κυρώσεων στη συριακή ανθρωπιστική βοήθεια, τονίζοντας ότι πλήττουν τον λαό της Συρίας. Ο νέος de facto ηγέτης της χώρας, Άχμαντ αλ Σάρα, κάλεσε την κυβέρνησή των ΗΠΑ να εξετάσει την άρση των κυρώσεων, επισημαίνοντας τις δυσκολίες στην αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών αναγκών υπό αυτές τις συνθήκες.

Είναι προφανές ότι ο εμφύλιος πόλεμος, που ξεκίνησε το 2011 κυρίως εξαιτίας της βίαιης καταστολής διαδηλώσεων για δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, έχει προκαλέσει απολογισμό που ξεπερνά το μισό εκατομμύριο θανάτους και έχει εκτοπίσει εκατομμύρια άλλους ανθρώπους, είτε στο εσωτερικό είτε ως πρόσφυγες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ