Σύμφωνα με ανακοίνωση των καναδικών υγειονομικών αρχών, ένα παιδί στην περιοχή του Οντάριο βρήκε τον μοιραίο του θάνατο από λύσσα, καθώς εντοπίστηκε μια νυχτερίδα στο υπνοδωμάτιό του. Ο Δρ Μάλκολμ Λοκ από τη Μονάδα Υγείας Haldimand-Norfolk έκανε γνωστό το περιστατικό σε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, διευκρινίζοντας ότι το παιδί εκτέθηκε στον ιό σε περιοχή βόρεια του Σάντμπερι. «Όταν ξύπνησε, είχε την νυχτερίδα δίπλα του», ανέφερε ο Δρ Λοκ, προσθέτοντας ότι οι γονείς δεν παρατήρησαν δαγκώματα ή γρατζουνιές και έτσι δεν προχώρησαν σε εμβολιασμό κατά της λύσσας. Δυστυχώς, πρόκειται για το πρώτο εγχώριο κρούσμα λύσσας σε άνθρωπο στην Οντάριο από το 1967. Οι λεπτομέρειες σχετικά με την ηλικία του παιδιού δεν έχουν ακόμα δημοσιοποιηθεί. Μετά το συμβάν στις αρχές Σεπτεμβρίου, το παιδί μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, αλλά δεν επιβίωσε.
Η ιστορία ενός Θεσσαλονικιού που ανακάλυψε έναν παράξενο ήχο στην ντουλάπα του – μία εμπειρία που μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε
Η λύσσα είναι μια ιογενής ασθένεια που αν και σπάνια, μπορεί να αποβεί θανατηφόρα. Μεταδίδεται στον άνθρωπο μέσω μολυσμένων ζώων όπως οι νυχτερίδες, οι κογιότ, οι αλεπούδες και τα ρακούν, συνήθως μέσω του σάλιου τους. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η νόσος αυτή μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό, οδηγώντας σχεδόν πάντα σε θάνατο μόλις εκδηλωθούν τα συμπτώματα.
Όπως αναφέρει το Health Canada, η εμφάνιση κρουσμάτων λύσσας ανάμεσα σε ανθρώπους στην χώρα είναι σπάνια. Από το 1924, όταν και άρχισε η καταγραφή, έχουν καταγραφεί μόνο 28 κρούσματα σε έξι επαρχίες, όλα θανατηφόρα.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, σχεδόν 10 άτομα χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο από λύσσα, όπως διαπιστώνει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Αυτή η «δραματική μείωση» από τη δεκαετία του 1960 οφείλεται κυρίως στις σημαντικές προσπάθειες πρόληψης. Ίδια εικόνα παρατηρείται και στον Καναδά, όπου οι νυχτερίδες θεωρούνται συχνά υπεύθυνες για τη μετάδοση του ιού. Στις ΗΠΑ, οι νυχτερίδες εντοπίζονται σε όλες τις πολιτείες εκτός της Χαβάης. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, όλες οι περιπτώσεις λύσσας από το 1902 έχουν προέλθει από το εξωτερικό, με 26 περιστατικά να αναφέρονται από το 1946, εκ των οποίων το τελευταίο σημειώθηκε το 2018, όταν διαγνώστηκε ένας ταξιδιώτης που δαγκώθηκε από γάτα στο Μαρόκο.