Ουκρανία: Οι ΗΠΑ προτείνουν σχέδιο εκεχειρίας στους συμμάχους

Ουκρανία: Οι ΗΠΑ προτείνουν σχέδιο εκεχειρίας στους συμμάχους

Μια νέα προσπάθεια για την εξεύρεση ειρήνης στην Ουκρανία έρχεται στο προσκήνιο, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να παρουσιάζουν ένα προσχέδιο ειρηνευτικής πρωτοβουλίας στους Ευρωπαίους συμμάχους τους. Ας δούμε τις λεπτομέρειες και τις αντιδράσεις γύρω από αυτό το σχέδιο.

Προσχέδιο Ειρηνευτικής Πρωτοβουλίας για την Ουκρανία: Τι περιλαμβάνει;

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν καταθέσει ένα προσχέδιο ειρηνευτικής πρωτοβουλίας με στόχο τον τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Το σχέδιο αυτό, το οποίο συζητήθηκε στο Παρίσι, προτείνει μια κατάπαυση του πυρός σε αντάλλαγμα για τη σταδιακή χαλάρωση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, υπό την προϋπόθεση ότι οι εχθροπραξίες θα σταματήσουν διαρκώς.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, που μίλησαν υπό καθεστώς ανωνυμίας, ανέφεραν ότι το σχέδιο συνεπάγεται ένα “πάγωμα” της σύρραξης, χωρίς άμεση αλλαγή της εδαφικής κατάστασης. Αυτό σημαίνει ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα διατηρήσουν τον έλεγχο των περιοχών που ήδη κατέχουν στην Ουκρανία. Επιπλέον, η προοπτική ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα παραμείνει εκτός των διαπραγματεύσεων στην παρούσα φάση. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι το σχέδιο δεν είναι μια τελική συμφωνία, αλλά ένα σημείο εκκίνησης για περαιτέρω διαβουλεύσεις, κυρίως με το Κίεβο.

Διπλωματικές Επαφές και οι Πρωταγωνιστές

Το προσχέδιο παρουσιάστηκε σε συναντήσεις στο Παρίσι, όπου συμμετείχαν σημαντικοί παράγοντες όπως ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ Στιβ Γουίτκοφ, καθώς και εκπρόσωποι από τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ουκρανία. Οι συνομιλίες αναμένεται να συνεχιστούν στο Λονδίνο. Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, ξεκαθάρισε ότι η Ουάσινγκτον ενδέχεται να αποσυρθεί από τη διαδικασία ειρήνευσης εάν δεν υπάρξει άμεσα πρόοδος. Αντίθετα, ο αντιπρόεδρος Τζέιντ Βανς εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία για την εξέλιξη των προσπαθειών, σε δηλώσεις του από τη Ρώμη.

Ο Μάρκο Ρούμπιο δήλωσε χαρακτηριστικά: «Κάθε κυρίαρχο έθνος έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του και να επιλέξει τους συμμάχους και τις συμφωνίες του. Η Ουκρανία δεν αποτελεί εξαίρεση». Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τάμι Μπρους, επισήμανε ότι οι ΗΠΑ και ο πρόεδρος Τραμπ έχουν παρουσιάσει σε όλες τις πλευρές τις βασικές γραμμές μιας «διαρκούς και βιώσιμης ειρήνης».

Η Θέση του Κιέβου: Προτεραιότητα στην Κατάπαυση του Πυρός

Ένας αξιωματούχος με γνώση των συνομιλιών υπογράμμισε ότι το Κίεβο έχει συμφωνήσει καταρχήν σε μια κατάπαυση του πυρός, αλλά απαιτεί ανάλογη δέσμευση και από τη Μόσχα πριν από οποιαδήποτε περαιτέρω διαπραγμάτευση. Η ουκρανική αποστολή στο Παρίσι επικεντρώθηκε στα ζητήματα επιτήρησης της εκεχειρίας και στις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη μιας ειρηνευτικής δύναμης στην Ουκρανία.

Ωστόσο, υπήρξαν και εντάσεις. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επέκρινε τον Αμερικανό απεσταλμένο Στιβ Γουίτκοφ, κατηγορώντας τον για υιοθέτηση ρητορικής της Μόσχας. Ο Ζελένσκι δήλωσε: «Ο κ. Γουίτκοφ δεν έχει καμία εντολή να διαπραγματεύεται για τα ουκρανικά εδάφη. Αυτά ανήκουν στον λαό μας. Δεν συζητάμε εδάφη μέχρι να σταματήσουν οι μάχες – και δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ τα ουκρανικά εδάφη ως ρωσικά».

Η Αντίδραση της Ρωσίας και οι Προϋποθέσεις της

Από την πλευρά της, η Ρωσία συνδέει την αποδοχή μιας κατάπαυσης του πυρός με την άρση των οικονομικών κυρώσεων και την παύση της στρατιωτικής υποστήριξης της Δύσης προς την Ουκρανία. Η Μόσχα θεωρεί ότι η συνέχιση της παράδοσης όπλων υπονομεύει κάθε προσπάθεια για ειρήνη.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι χαρακτήρισαν τις συζητήσεις στο Παρίσι ως «εποικοδομητικές και θετικές», τονίζοντας ότι η πίεση πλέον ασκείται στη Ρωσία, προκειμένου να αποδείξει την ειλικρίνειά της σχετικά με την πρόθεσή της για μια ουσιαστική εκεχειρία. Οι συνεχείς διαπραγματεύσεις και οι αμοιβαίες δεσμεύσεις είναι απαραίτητες για την επίτευξη μιας βιώσιμης λύσης στην κρίση της Ουκρανίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ