Ένα ιστορικό ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών καταγράφηκε τον Μάρτιο του 2024, σύμφωνα με το Copernicus, το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο. Θεωρείται ως ο πιο ζεστός Μάρτιος που έχει καταγραφεί ποτέ. Στις θάλασσες, οι τελευταίοι δώδεκα μήνες έχουν σπάσει συνεχώς ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών. Το φαινόμενο “Ελ Νίνιο”, το οποίο επιδεινώνεται από την ανθρώπινη δραστηριότητα, έχει οδηγήσει σε άνοδο της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 1,58° Κελσίου σε σύγκριση με τον 19ο αιώνα, προτού αρχίσουν να είναι αισθητές οι επιπτώσεις της βιομηχανικής παραγωγής και της αποψίλωσης των δασών. Παράλληλα, οι προσπάθειες για τη μείωση της κλιματικής επιβάρυνσης από την ανθρώπινη δραστηριότητα δεν έχουν φθάσει ακόμη στα επιθυμητά επίπεδα.
Βάσει της συμφωνίας του Παρισιού για την πράσινη ανάπτυξη των κρατών της ΕΕ, η μέση θερμοκρασία φέτος ξεπέρασε το καθορισμένο όριο των 1,5° Κελσίου, με τον Μάρτιο να καταγράφει αύξηση 1,68° Κελσίου, ενώ ο Ιούλιος του 2023 ήταν ο θερμότερος μήνας παγκοσμίως. Σύμφωνα με την Σαμάνθα Μπέρτζες, διευθύντρια της υπηρεσίας, αυτή η “ανωμαλία” απαιτεί τουλάχιστον 20 χρόνια σταθερότητας για να θεωρηθεί μόνιμη αλλαγή του κλίματος. Ωστόσο, βρισκόμαστε “πολύ κοντά σε αυτό το όριο και δεν έχουμε χρόνο να χάσουμε”, πρόσθεσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Ρεκόρ Θερμοκρασίας στους Ωκεανούς
Η μέση θερμοκρασία των ωκεανών το προηγούμενο έτος είχε αύξηση έως 21,07° στην επιφάνειά τους, εκτός από τις περιοχές κοντά στους πόλους. Οι ωκεανοί αποτελούν τον μεγαλύτερο ρυθμιστή της θερμοκρασίας της Γης, καλύπτοντας το 70% της επιφάνειας της Γης. Η υπερθέρμανση των ωκεανών δεν απειλεί μόνο τη θαλάσσια ζωή, αλλά επηρεάζει επίσης την ατμόσφαιρα, οδηγώντας σε περισσότερη υγρασία και ασταθείς καιρικές συνθήκες. Ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν καταγραφεί παγκοσμίως, με πλημμύρες στη Ρωσία, τη Βραζιλία και τη Γαλλία, καθώς και ξηρασία και λειψυδρία σε πολλές χώρες.
Η αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών έχει οδηγήσει σε μείωση της απορρόφησης αερίων του θερμοκηπίου, μείωνοντας έως και το 90% της ανθρώπινης εκπομπής. Η συγκέντρωση CO2 το 2023 άγγιξε τα 419,3 μέρη ανά εκατομμύριο (ppm), αυξημένη κατά 2,8 ppm σε σύγκριση με το 2022. Κατά μέσο όρο, οι παγκόσμιες εκλύσεις CO2 το 2023 αυξήθηκαν μόνο κατά 0,1%, φτάνοντας τα 35,8 γιγατόνους. Αυτές οι εκτιμήσεις αφήνουν να εννοηθεί ότι οι ανθρωπογενείς εκπομπές μπορεί να έχουν σταθεροποιηθεί, αλλά αντιστοιχούν στο “10% του 66,7% του διοξειδίου του άνθρακα που πρέπει να περιοριστεί για να αποτραπεί η αύξηση της θερμοκρασίας πάνω από τους 1,5° Κελσίου”, όπως τονίζουν οι ειδικοί. Η ανησυχία των κλιματολόγων είναι μεγάλη, καθώς η τεράστια αύξηση της θερμοκρασίας είναι προφανής σε μεγάλο βαθμό, αλλά όχι μόνο από ανθρώπινη παρέμβαση.