Ένας φονικός σεισμός, με πάνω από 1.700 νεκρούς, άφησε πίσω του ανυπολόγιστες καταστροφές στη Μιανμάρ. Παρά την εθνική τραγωδία, καταγγελίες αναφέρουν ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας συνεχίζουν τις επιθέσεις εναντίον αμάχων.
Συνεχιζόμενες Επιθέσεις Εν μέσω Καταστροφής
Η Εθνική Ένωση των Κάρεν (KNU), μια ιστορική αντάρτικη οργάνωση, κατηγορεί το στρατιωτικό καθεστώς για αδιάκοπες αεροπορικές επιδρομές, ακόμα και σε περιοχές κατοικούμενες αποκλειστικά από αμάχους. Σύμφωνα με την KNU, αντί να επικεντρωθεί στην βοήθεια των πληγέντων, ο στρατός επιτίθεται «στον ίδιο του τον λαό».
Το πρακτορείο Reuters δεν κατάφερε να λάβει σχόλιο από εκπρόσωπο του καθεστώτος. Στο μεταξύ, σωστικά συνεργεία, συχνά χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό, αγωνίζονται για να εντοπίσουν επιζώντες. Ο σεισμός, που έπληξε την κεντρική Μιανμάρ, προκάλεσε επίσης θανάτους και στην Ταϊλάνδη. Ο Ερυθρός Σταυρός περιγράφει την κατάσταση ως μία από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές στην Ασία.
Εμβάθυνση του Χάους
Ο σεισμός κατέστρεψε νοσοκομεία, δρόμους και υποδομές, επιδεινώνοντας την ήδη εύθραυστη κατάσταση στη χώρα, η οποία μαστίζεται από τον εμφύλιο σπαραγμό μετά το πραξικόπημα του 2021. Σύμφωνα με την αντιπολίτευση, λίγες ώρες μετά τον σεισμό, αεροσκάφη επιτέθηκαν στην πολιτεία Κάρεν. Σε τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της ASEAN, ο επικεφαλής της διπλωματίας της Σιγκαπούρης, Βίβιαν Μπαλακρίσναν, ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός για να διευκολυνθεί η ανθρωπιστική βοήθεια και η εθνική συμφιλίωση.
Αντικρουόμενες Ενέργειες
Παρόλο που το επίκεντρο του σεισμού ήταν σε περιοχή ελεγχόμενη από το καθεστώς, οι ζημιές είναι εκτεταμένες και σε ανταρτοκρατούμενες περιοχές. Η εξόριστη κυβέρνηση εθνικής ενότητας, υπό την ηγεσία της Αούνγκ Σαν Σου Κι, ανακοίνωσε αναστολή των επιθετικών ενεργειών για δύο εβδομάδες. Ωστόσο, η κατάσταση στο πεδίο είναι σύνθετη, με ορισμένες οργανώσεις ανταρτών να συνεχίζουν τις επιχειρήσεις τους, ενώ το στρατιωτικό καθεστώς διατηρεί την επιθετικότητά του, απουσιάζοντας ταυτόχρονα από τις επιχειρήσεις διάσωσης.