Επικρίσεις και εσωτερικές αντιπαραθέσεις στην πολιτική του Εμανουέλ Μακρόν σχετικά με την κρίση στη Μέση Ανατολή έχουν έρθει στο προσκήνιο, σύμφωνα με δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας Le Figaro. Μετά την πρόσφατη κλιμάκωση της βίας από την πλευρά της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, η γαλλική πολιτική σκηνή έχει πληγεί από «μάχες επιρροής» που περιβάλλουν τον πρόεδρο Μακρόν, ο οποίος βρίσκεται υπό πίεση να διατηρήσει μία ισορροπημένη στάση
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η ενίσχυση της γαλλικής υποστήριξης στο Ισραήλ κρίνεται από την αποτυχία του Μακρόν να διαχειριστεί τις προκλήσεις αυτή τη στιγμή. Πολλοί απευθύνουν την ευθύνη στον σύμβουλό του Εμανουέλ Μπον, ο οποίος διακρίνεται για την πείρα του στη Μέση Ανατολή, έχοντας υπηρετήσει σε διάφορες διπλωματικές θέσεις, περιλαμβανομένης της πρεσβείας στο Λίβανο. Ωστόσο, σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές, η προσέγγιση του Μπον φαίνεται να έχει παρέκκλιση προς μία φιλοαραβική πολιτική, που δεν είναι εδραιωμένη σε συμφωνία με όλα τα μέλη του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.
Αξιοσημείωτο είναι ότι τόσο η εσωτερική πολιτική δυναμική όσο και η κοινωνική δομή της Γαλλίας παίζουν καθοριστικό ρόλο στη χάραξη της εξωτερικής της πολιτικής. «Η Γαλλία είναι υποχρεωμένη να διατηρεί μία ενδιάμεση στάση, δεδομένου ότι φιλοξενεί τον μεγαλύτερο μουσουλμανικό και εβραϊκό πληθυσμό στην Ευρώπη», τονίζει διπλωμάτης που ζει στη Μέση Ανατολή. Για το λόγο αυτό, ο Μακρόν έχει καλέσει το γαλλικό λαό να «διατηρήσει την ενότητα» του σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές.
Οι εντάσεις μεταξύ του Μακρόν και του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Νετανιάχου, επισημαίνονται και από την εφημερίδα Le Monde, η οποία μελετά τις συνέπειες των δημόσιων δηλώσεων του Γάλλου προέδρου σχετικά με την αναστολή προμηθειών όπλων προς το Ισραήλ. Ο Μακρόν φαίνεται να εκφράζει την «κούραση και το αίσθημα αδυναμίας» που διακατέχει τη Γαλλία απέναντι στις στρατιωτικές ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα το τελευταίο έτος.
Πρόσφατα, οι διπλωματικές σχέσεις Γαλλίας-Ισραήλ έχουν επιδεινωθεί, με την υπερψήφιση από τη Γαλλία ψηφίσματος του ΟΗΕ που καλεί το Ισραήλ να τερματίσει την παράνομη παρουσία του στα παλαιστινιακά εδάφη. Κατά τη διάρκεια Συνόδου Κορυφής της Γαλλοφωνίας, ο Μακρόν δήλωσε: «Η υποστήριξη όπλων στο Ισραήλ δεν μπορεί να συνοδεύεται από εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός».