Η χώρα που φορολογεί αγελάδες και χοίρους για τις εκπομπές CO2

Η χώρα που φορολογεί αγελάδες και χοίρους για τις εκπομπές CO2

Η Δανία αποφάσισε να επιβάλει φόρο στους αγρότες λόγω των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τα ζώα τους, έχοντας πρώτα ακούσει τις ανησυχίες τους. Από το 2030, η φορολόγηση από τη Δανία αποτελεί πρωτοπορία παγκοσμίως, αναγνωρίζοντας τη σημαντική συμβολή των ζώων στις εκπομπές μεθανίου – ένα αέριο που συμβάλλει στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Ο στόχος είναι να μειωθούν οι εκπομπές CO2 κατά 70% έως το 2030.

Παρόλο που συχνά μιλάμε για το CO2 ως πηγή αλλαγών στο κλίμα, το μεθάνιο παίζει επίσης σημαντικό ρόλο, παγιδεύοντας πολλαπλάσια θερμότητα. Οι εκπομπές μεθανίου έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, με την κτηνοτροφία να συνιστά το 32% των ανθρωπογενών εκπομπών μεθανίου. Η Δανία άνοιξε τον δρόμο για τη φορολόγηση του CO2 στη γεωργία, ελπίζοντας σε μία κοινή δράση και από άλλες χώρες.

Συμφωνία στη Δανία κατά των κινητοποιήσεων στην Ευρώπη

Στη Δανία, μετά από συνομιλίες με αγρότες, βιομήχανους και συνδικαλιστές, επιτεύχθηκε συμφωνία για τη φορολόγηση των ζώων. Η κίνηση αυτή αποτελεί «ιστορικό συμβιβασμό», όπως τη χαρακτήρισε η Δανέζικη Εταιρεία Προστασίας της Φύσης. Ένα τυπικό αγελάδα παράγει περίπου 6,6 τόνους CO2 ετησίως. Η νέα φορολογία αφορά επίσης τους χοίρους, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει ευρεία αποδοχή στο κοινοβούλιο.

Πηγή πληροφοριών: Αssociated Press

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ