Απόγνωση, πολιτική αναταραχή και οικονομική παρακμή: Η Γερμανία βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Μπορεί να ανακάμψει ή οδεύει προς την παρακμή;
Η σκοτεινή ατμόσφαιρα στη Γερμανία: Μια ταραγμένη περίοδος
Η Γερμανία βιώνει μια από τις πιο ταραγμένες περιόδους της σύγχρονης ιστορίας της. Ο χειμώνας ήταν δύσκολος, τόσο λόγω του καιρού όσο και λόγω της ζοφερής ατμόσφαιρας που πλανάται στους δρόμους της Γερμανίας. Η προεκλογική περίοδος, που ξεκίνησε μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης, όξυνε το κλίμα. Οι πολίτες βλέπουν μια κουρασμένη και φοβισμένη χώρα, ανίκανη να ατενίσει το μέλλον με αισιοδοξία.
Για λίγο, φάνηκε ότι τα οικονομικά ζητήματα, όπως η φορολογία, η απασχόληση και οι κρατικές δαπάνες, θα πρωταγωνιστούσαν στον δημόσιο διάλογο. Όμως, τον Ιανουάριο, μια επίθεση σε νηπιαγωγείο στη Βαυαρία, με θύματα μικρά παιδιά, προκάλεσε σοκ. Ένας Αφγανός επιτέθηκε σε νήπια, σκοτώνοντας ένα παιδί και έναν περαστικό, γεγονός που πυροδότησε την πολιτική σκηνή.
Πολιτική θύελλα και ακροδεξιά
Μετά την επίθεση ακολούθησε χάος. Ο Φρίντριχ Μερτς, ηγέτης των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), έριξε στην αρένα το χαρτί της ασφάλειας, προτείνοντας στο Κοινοβούλιο αυστηρότερο έλεγχο των συνόρων και πάταξη της παράνομης μετανάστευσης. Η πρόταση πέρασε με τη συνεργασία του ακροδεξιού AfD, προκαλώντας πολιτική θύελλα. Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και οι Πράσινοι κατηγόρησαν τον Μερτς για φλερτ με την άκρα δεξιά.
Ο διχασμός κορυφώθηκε με την παρέμβαση του Αμερικανού Αντιπροέδρου JD Vance στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου. Η ομιλία του, που κατηγορούσε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για χαλαρές μεταναστευτικές πολιτικές και λογοκρισία της δεξιάς, άφησε τη Γερμανία εμβρόντητη, συνειδητοποιώντας ότι η Ουάσινγκτον είναι πλέον εχθρική.
Οικονομική κρίση και αποβιομηχάνιση
Η Γερμανία βυθίζεται ολοένα και περισσότερο σε μια οικονομική κρίση. Δύο χρόνια ύφεσης, ασθμαίνουσα βιομηχανία, εκρηκτικό κόστος ενέργειας και η απειλή εμπορικού πολέμου δημιουργούν ένα εφιαλτικό σκηνικό. Το “οικονομικό θαύμα” της Γερμανίας είναι πλέον μια ξεθωριασμένη ανάμνηση. Η χώρα έχει εισέλθει σε ένα φαύλο κύκλο χαμηλής ανάπτυξης, γραφειοκρατίας και ανελέητου ανταγωνισμού από την Κίνα.
Το 2024, μια επιτροπή οικονομολόγων και δημοσιογράφων επέλεξε τη λέξη “αποβιομηχάνιση” για να περιγράψει την οικονομική κατάσταση, επισφραγίζοντας το ζοφερό μέλλον.
Η καρδιά της γερμανικής οικονομίας, η αυτοκινητοβιομηχανία και ο κλάδος των μηχανημάτων, οδεύουν προς την παρακμή. Οι πολιτικοί υπόσχονται φορολογικές περικοπές και “πράσινη ανάπτυξη” χωρίς να εξηγούν πώς θα αναζωογονήσουν τη γερμανική βιομηχανία. Η Γερμανία έχει χάσει χρόνια επενδύσεων σε νέες τεχνολογίες, ενώ το brain drain προς τις ΗΠΑ είναι τεράστιο.
Δύσκολες αποφάσεις και πολιτική αδράνεια
Η λύση απαιτεί δύσκολες και αντιδημοφιλείς αποφάσεις. Ριζικές επενδύσεις στην ρομποτική και την τεχνητή νοημοσύνη, απομάκρυνση από μη βιώσιμες βιομηχανίες και διαρθρωτικές αλλαγές στην αγορά εργασίας είναι μονόδρομος. Παρόλα αυτά, το πιθανότερο σενάριο μετά τις εκλογές είναι μια κυβέρνηση συνασπισμού CDU-SPD, που θα οδηγήσει σε πολιτική αδράνεια και παράταση του προβλήματος.
Ο κοινωνιολόγος Andreas Reckwitz στο βιβλίο του “Loss” υποστηρίζει ότι η δυτική κοινωνία δεν ξέρει πώς να διαχειριστεί την ιδέα της παρακμής, τονίζοντας ότι η Γερμανία πρέπει να μάθει την “τέχνη της απώλειας”.
Μπορεί μια χώρα να επιβιώσει χωρίς ανάπτυξη; Αν δεν αλλάξει κάτι σύντομα, η πραγματικότητα θα επιβεβαιώσει: “Λιγότερα για εσάς. Χειρότερη Γερμανία.”