Μια Ιρανή φοιτήτρια, το Σάββατο, βρέθηκε στη δίνη μιας κρίσιμης διαμαρτυρίας αφαιρώντας τα ρούχα της μπροστά από το Ισλαμικό Πανεπιστήμιο Αζάντ της Τεχεράνης, σε μια πράξη αντίστασης λόγω της επίθεσης που δέχθηκε από την αστυνομία ηθικής. Τα όργανα επιβολής του νόμου επισήμαναν ότι δεν τηρούσε το σωστό χιτζάμπ, γεγονός που προκάλεσε την παρέμβαση της πολιτοφυλακής Basij, η οποία σύμφωνα με καταγγελίες, της επιτέθηκε, σκίζοντας τα ρούχα της.
Η φοιτήτρια, του οποίου το όνομα παραμένει άγνωστο, αμέσως μετά την επίθεση βγήκε έξω από το πανεπιστήμιο μόνο με το εσώρουχό της και περπάτησε στους δρόμους, προκαλώντας την προσοχή των διερχομένων. Ο Amir Mahjoub, γενικός διευθυντής Δημοσίων Σχέσεων του πανεπιστημίου, επιβεβαίωσε αργότερα τη σύλληψή της λέγοντας ότι η ασφάλεια της πανεπιστημιούπολης επενέβη στην “άσεμνη πράξη” της.
Σύμφωνα με αναφορά που δημοσιεύτηκε από το Amir Kabir Newsletter, η φοιτήτρια υπέστη σοβαρούς τραυματισμούς κατά τη σύλληψή της, με ένα χτύπημα στο κεφάλι να της προκαλεί σοβαρή αιμορραγία. Το αιματοβαμμένο αυτοκίνητο των ασφαλιτών αναγνωρίστηκε από μάρτυρες, οι οποίοι παρέλαβαν την κοπέλα και την οδήγησαν προς άγνωστη κατεύθυνση.
A female Iranian student was arrested on Saturday for removing her clothing in protest, after reportedly being assaulted by security forces at Tehran’s Islamic Azad University over improper hijab.https://t.co/H79NE07I3h https://t.co/Okw2abBVzM pic.twitter.com/MNQztb5bbv
— Iran International English (@IranIntl_En) November 2, 2024
Αυτή η εκδήλωση διαμαρτυρίας σχετίζεται με το κίνημα «Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία», που ξέσπασε μετά το θάνατο της Μαχσά Αμινί τον Σεπτέμβριο του 2022 και έφερε στο προσκήνιο τη συστηματική καταστολή των γυναικών από την ιρανική κυβέρνηση. Οι αρχές προχώρησαν σε αυστηρότερη επιβολή των ενδυματολογικών κανόνων, παρά την αντίθεση της κοινωνίας, με αποτέλεσμα τον κλεισμό επιχειρήσεων και την κατάσχεση οχημάτων που σχετίζονται με παραβάσεις του χιτζάμπ.
Το σχέδιο Noor, που εφαρμοζόταν από τις 13 Απριλίου, περιλάμβανε αυξημένη αστυνόμευση και χρήση τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου στα πανεπιστήμια, αρνούμενη την είσοδο σε φοιτητές που δεν πληρούσαν τις αυστηρές προδιαγραφές του χιτζάμπ. Ο πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν, εξέφρασε τη διαφωνία του με την προτεινόμενη νομοθεσία για το χιτζάμπ, χαρακτηρίζοντάς την “σχέδιο σκοταδισμού”.